Cea mai mare fabrică de pâine de lângă București, închisă de Piedone 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au pus lacătul pe fabrica de panificaţie Koksal, una dintre cele mai mari unităţi de producţie din judeţul Ilfov, după ce au descoperit multiple nereguli care puneau în pericol sănătatea consumatorilor. Controlul a avut loc luni, iar în urma verificărilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a decis închiderea unităţii pentru o perioadă de până la şase luni şi a aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 30.000 de lei.

Situată în localitatea Jilava, fabrica Koksal este un nume important pe piaţa panificaţiei din Ilfov şi Giurgiu, livrând zilnic aproximativ 80.000 de pâini şi 20.000 de specialităţi de panificaţie. Cu toate acestea, lipsa investiţiilor în modernizarea procesului de producţie şi condiţiile insalubre descoperite în timpul controlului au determinat ANPC să ia măsuri drastice.

Comisarii au constatat că tăvile de coacere erau într-o stare deplorabilă, pline de grăsime arsă, ceea ce reprezintă un pericol major pentru siguranţa alimentară. Rastelurile unde erau depozitate produsele nu au fost curăţate corespunzător, acumulările de murdărie fiind evidente. Mai mult, pânzele folosite pentru protejarea specialităţilor de panificaţie prezentau semne clare de uzură excesivă, necesitând înlocuire urgentă. Pentru a evalua riscurile microbiologice, ANPC a prelevat probe. 

Nereguli grave în depozitarea alimentelor

 

În urma inspecţiei, s-au constatat probleme şi în ceea ce priveşte depozitarea materiei prime. În camera frigorifică, fructele, inclusiv merele, erau stocate împreună cu alte materii prime, fără a se respecta regulile privind vecinătăţile produselor. Această practică poate duce la contaminări încrucişate şi alterarea ingredientelor utilizate în producţie.

O problemă gravă a fost descoperită şi la păstrarea sosurilor utilizate pentru shaorma, acestea fiind depozitate la o temperatură de +14 grade Celsius, mult peste limita de +4 grade Celsius recomandată de producători pentru siguranţa consumului. Pentru această abatere, unitatea a fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei, conform prevederilor OG 21/1992.

Controlul a scos la iveală şi faptul că unele materii prime din depozit nu aveau etichete de identificare sau caracterizare, ceea ce ridică semne de întrebare privind trasabilitatea produselor utilizate. În plus, s-au găsit preparate finite fără o dată limită de consum, ceea ce contravine normelor de siguranţă alimentară.

Mai mult, inspectorii ANPC au descoperit că fabrica folosea bureţi de sârmă pentru curăţarea tăvilor, un aspect deosebit de periculos, întrucât particulele metalice rezultate ar putea ajunge în alimente. În consecinţă, s-a decis retragerea definitivă de pe piaţă a unei cantităţi de 321,6 kilograme de alimente, în valoare de 7.300 de lei.

Diferenţe între cantităţile declarate şi cele reale

Un alt aspect grav descoperit în timpul verificărilor a fost legat de diferenţele între gramajul real al preparatelor şi cel declarat în meniuri. Spre exemplu, în cazul unei shaorma de vită, inspectorii au constatat că porţia conţinea doar 135 de grame de carne, în loc de 170 de grame, cât era specificat în reţetarul oficial. Acest lucru nu doar că reprezintă o înşelătorie pentru consumatori, dar şi un avantaj economic nedrept pentru operatorul economic. Pentru această abatere, fabrica a fost sancţionată cu o amendă de 5.000 de lei.

Pe lângă toate aceste probleme de igienă şi siguranţă alimentară, comisarii ANPC au descoperit că unitatea funcţiona fără autorizaţie legală. Lipsa acestui document a atras o altă sancţiune contravenţională, în valoare de 5.000 de lei, conform prevederilor OG 21/1992.

Decizie drastică: închiderea temporară a fabricii

 

Având în vedere numărul mare de abateri grave constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au decis închiderea fabricii pentru o perioadă de până la şase luni. Măsura vine ca o sancţiune drastică menită să forţeze operatorul economic să ia măsuri urgente pentru a remedia deficienţele.

„Koksal îşi desfăşoară activitatea de peste 25 de ani, însă nu a făcut nicio îmbunătăţire tehnologică semnificativă. Acest lucru, coroborat cu problemele grave de igienă şi depozitare descoperite în urma controlului, face ca măsura închiderii să fie nu doar justificată, ci necesară pentru protejarea sănătăţii consumatorilor”, se precizează în comunicatul ANPC.

Decizia de închidere a uneia dintre cele mai mari fabrici de pâine din judeţul Ilfov va avea un impact semnificativ asupra pieţei locale. Koksal livra zilnic zeci de mii de produse în Ilfov şi Giurgiu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel