Cea mai simplă rețetă de Amandină – Desertul clasic cu ciocolată și rom

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captura Youtube
Foto: Captura Youtube

Amandina este un desert clasic și rafinat, perfect pentru orice ocazie specială, fiind apreciat de toți iubitorii de ciocolată. 

Amandina, un desert rafinat și decadent, este una dintre prăjiturile preferate din bucătăria românească. Această delicatesă cu origine în patiseria clasică europeană impresionează prin combinația sa perfectă de blat pufos cu cacao, cremă bogată de unt și cacao, sirop aromatizat cu rom și glazură fină de ciocolată.

Ideală pentru ocazii speciale și aniversări, amandina aduce un plus de eleganță și savoare oricărei mese festive.

 

Amandină - Ingrediente

 

Pentru blat:

- 8 ouă

- 200 g zahăr

- 150 g făină

- 50 g cacao

- 50 ml ulei

- Un praf de sare

Pentru sirop:

- 200 g zahăr

- 300 ml apă

- 2 linguri esență de rom

Pentru cremă:

- 200 g unt

- 150 g zahăr pudră

- 50 g cacao

- 2 linguri esență de rom

Pentru glazură:

- 200 g ciocolată neagră

- 100 ml frișcă lichidă

Pentru decor:

- 100 g fondant de ciocolată (opțional)

- 50 g frișcă bătută (opțional)

 

Amandină - Mod de preparare

 

1. Pregătirea blatului:

Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de copt cu hârtie de copt. Separă ouăle. Bate albușurile cu un praf de sare până devin spumă. Adaugă treptat zahărul și continuă să bați până obții o bezea fermă. Într-un alt bol, amestecă gălbenușurile cu uleiul până devin cremoase. Încorporează gălbenușurile în bezea, amestecând ușor de jos în sus. Cerne făină și cacao împreună, apoi adaugă-le treptat în compoziția de ouă, amestecând delicat. Toarnă aluatul în tava pregătită și nivelează suprafața. Coace blatul în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea. Lasă blatul să se răcească complet, apoi taie-l în două foi egale.

2. Pregătirea siropului:

Fierbe apa cu zahărul până acesta se dizolvă complet. Lasă siropul să se răcească, apoi adaugă esența de rom.

3. Pregătirea cremei:

Mixează untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până devine spumos. Adaugă cacao cernută și esența de rom, amestecând bine până la omogenizare.

4. Asamblarea prăjiturii:

Așază prima foaie de blat însiropată bine pe un platou. Întinde jumătate din cremă peste blat, apoi așază deasupra cea de-a doua foaie de blat pe care o vei însiropa la fel. Întinde restul de cremă deasupra și pe lateralele prăjiturii, nivelând frumos.

5. Pregătirea glazurii:

Topește ciocolata împreună cu frișca lichidă pe baie de aburi sau la microunde, amestecând până obții o glazură omogenă.Toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură, lăsând să se scurgă ușor pe laterale.

6. Decorarea:

Dacă dorești, poți adăuga fondant de ciocolată pentru un decor mai elegant. Modelează-l după preferințe și așază-l deasupra prăjiturii.Decorează cu frișcă bătută în formă de rozete sau alte modele, după imaginație.

Lasă amandina să se odihnească la frigider pentru câteva ore înainte de a o tăia și a o servi. Poftă bună!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                           

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel