CEDO, imparțialitatea completurilor de 5. REACȚIA lui Toader

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Formul Judecătorilor a postat pe site o decizie a CEDO din 2015, care ar arata că și dacă desemnarea unui judecător într-un complet de 5 nu a fost efectată aleatoriu, nu rezultă încălcarea exigențelor de imparțialitate. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că în cazul componenței completurilor de 5 judecători formate din 2014 până în 2018 este vorba de „o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR”.

Citește și AVERTISMENT la adresa Guvernului Dăncilă și PSD: „Vă ARUNCĂM pe toți în PUȘCĂRIE, prin OUG?!"

„simple precizări, referitoare la Hotărârea CEDO din 2015.....!

Prin Hotărârea pronunţată în 15 septembrie 2015, în cauza Tsanova-Gecheva împotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, că "este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiției".

În România, prin Decizia Curții Constituționale nr.685/2018, definitivă și general obligatorie, s-a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013.

Nu este vorba, așadar, despre un caz singular/specific, precum în cauza soluționată de CEDO, care a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători. Nu este vorba nici despre vreo controversă doctrinară ori divergență jurisprudențială în privința desemnării judecătorilor completelor de 5 judecători, ci de o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR. Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice, întrucât nu o permite Constituția României și pentru că, așa cum CEDO reține, și repetăm, "este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiției”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Citește și Danileț: Ordonanța încalcă TREI decizii CCR!

Reactia ministrului vine dupa ce Forumul Judecătorilor a postat pe site paragrafe dintr-o decizie a CEDO din 2015, în care se arată: „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparțialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigențelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel