Cei doi alpiniști care au murit pe Mont Blanc au fost găsiți îmbrățișați

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Cei doi alpiniști care au murit pe Mont Blanc au fost găsiți îmbrățișați
Cei doi alpiniști care au murit pe Mont Blanc au fost găsiți îmbrățișați

Andrea Galimberti și Sara Stefanelli, doi alpiniști italieni cu o vastă experiență în ascensiuni montane, au fost găsiți decedați pe pantele înghețate ale vârfului Mont Blanc, în Franța, îmbrățișați într-o încercare disperată de a se proteja de frigul extrem.

Cei doi încercau să ajungă pe cel mai înalt vârf al Europei când un viscol neașteptat i-a surprins, iar temperaturile au coborât brusc la -15 grade Celsius, cu rafale de vânt de până la 150 de kilometri pe oră.

Tragedia a avut loc în zona „Mur de la Cote”, o pantă abruptă situată la altitudinea de 4.600 de metri, recunoscută pentru condițiile extreme de escaladare.

 

Descoperirea teribilă

 

Salvatorii de la Peloton d'haute montagne (PGHM) din Chamonix, responsabili de intervențiile pe Mont Blanc, au ajuns la locul tragediei luni dimineață, după zile întregi de căutări intense. La altitudinea menționată, au găsit corpurile neînsuflețite ale celor doi alpiniști italieni, îmbrățișați unul cu celălalt într-o încercare de a supraviețui frigului crunt. Nu departe de ei se aflau și trupurile a doi alpiniști sud-coreeni, dispăruți de sâmbăta trecută, care au fost, de asemenea, surprinși de condițiile meteo nefavorabile.

„Cei doi alpiniști au fost luați prin surprindere de condițiile meteorologice nefavorabile de sâmbătă și s-au trezit blocați fără adăpost”, a declarat comandantul PGHM din Chamonix, Etienne Rolland conform Fanpage. Acesta a confirmat că o alarmă de urgență fusese emisă de Andrea Galimberti, care a sunat echipa de salvare în ultimele momente înainte de pierderea contactului.

„Nu vedem nimic, veniți să ne luați, suntem în pericol de a muri de frig,” ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Galimberti, înainte ca legătura să se întrerupă. Telefonul său mobil a fost găsit la doar câțiva metri de corpurile înghețate ale celor doi.

 

Operațiunea de salvare și dificultățile întâmpinate

 

Căutările pentru cei doi alpiniști dispăruți au început duminică dimineața, cu participarea salvatorilor atât din Franța, cât și din Italia. Condițiile meteorologice extreme au îngreunat însă misiunea. Zăpada proaspătă, de aproximativ jumătate de metru, a acoperit toate urmele, complicând eforturile de salvare.

„Ne-am gândit să trimitem o echipă pe jos pe vârf, dar condițiile de acolo sus sunt prea periculoase, atât din cauza vântului puternic, cât și a zăpezii instabile, care poate provoca avalanșe,” a explicat Paolo Comune, șeful Salvării alpine din Valea Aosta.

În ciuda eforturilor intense ale salvatorilor, speranțele de a-i găsi în viață pe cei doi alpiniști erau aproape nule. Familia și prietenii lor au continuat să creadă într-un miracol până la final, având încredere în experiența și priceperea celor doi. Andrea Galimberti era un alpinist cu o vastă experiență în ascensiunile pe Alpi, iar Sara Stefanelli împărtășea aceeași pasiune pentru munți și natură.

 

O comunitate îndurerată

 

Vestea tragediei de pe Mont Blanc a șocat comunitatea alpinistă internațională, dar și pe cei apropiați celor doi alpiniști italieni. Pentru mulți, Andrea și Sara erau nu doar doi sportivi pasionați, ci și oameni inspiraționali, dedicați naturii și provocărilor pe care aceasta le oferă.

"Este o pierdere imensă pentru toată lumea. Andrea și Sara erau alpiniști cu experiență, cu o pasiune extraordinară pentru munte," a declarat un prieten apropiat al celor doi.

Mont Blanc, cu altitudinea sa impunătoare de 4.810 metri, continuă să rămână o provocare majoră pentru alpiniștii din întreaga lume, iar tragedia recentă servește drept un dureros memento al pericolelor pe care le implică acest sport, chiar și pentru cei mai experimentați dintre alpiniști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel