Cel mai gustos cozonac tradițional de Paște - Rețeta bunicii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captura Youtube
Foto: Captura Youtube

Cozonacul va aduce cu siguranță un strop de tradiție și bucurie în casa ta, fiind perfect pentru a fi împărtășit cu cei dragi în timpul sărbătorilor sau în orice altă zi specială!

Cozonacul este cel mai așteptat desert tradițional românesc, fiind nelipsit de pe mesele oamenilor ăn timpul sărbătorilor Pascale sau de iarnă. Combinând aromele bogate ale nucilor și dulceața rahatului, cozonacul va fi un deliciu pentru toată familia.

Iată cum să pregătiți un cozonac delicios și pufos în stil românesc, cu nucă și rahat:

 

Cozonac tradițional românesc - Ingrediente

 

- un kg făină albă

- 200 g unt

- 200 g zahăr

- 4 ouă

- 300 ml lapte

- Coaja rasă de la o lămâie

- 10 g drojdie proaspătă

- O linguriță de sare

- 200 g nucă măcinată

- 200 g rahat tăiat cubulețe

- Esență de vanilie

- Un praf de sare

 

Cozonac tradițional românesc - Rețeta pas cu pas 

 

Începeți prin a dizolva drojdia în laptele călduț, adăugând o lingură de zahăr. Lăsați amestecul să stea pentru aproximativ 10 minute, până când drojdia începe să se activeze și să se umfle.

Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea și zahărul. Adăugați untul moale și amestecați până când obțineți un amestec nisipos.

Faceți un mic crater în mijlocul amestecului de făină și adăugați ouăle bătute, coaja de lămâie rasă și esența de vanilie. Turnați treptat laptele cu drojdie și frământați bine până când obțineți un aluat moale și elastic.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, răsturnați-l pe o suprafață ușor presărată cu făină și împărțiți-l în două părți egale.

Întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm. Presărați uniform nucile măcinate și cuburile de rahat pe suprafața aluatului.

Rulați fiecare bucată de aluat strâns, formând două rulouri lungi.

Împletiți cele două rulouri între ele pentru a forma un cozonac frumos împletit.

Așezați cozonacul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament și lăsați-l să mai crească timp de încă 30 de minute.

Încălziți cuptorul la 180°C (350°F) și coaceți cozonacul timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până când devine frumos aurit și emite un miros minunat.

Lăsați cozonacul să se răcească în tava timp de câteva minute înainte de a-l transfera pe un grătar pentru răcire completă.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                           

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel