În luna martie a acestui an, Guvernul luase decizia de a le oferi românilor care se întorc din diaspora până la 100.000 de euro din fonduri europene nerambursabile, respectiv până la 50.000 pentru fiecare student, pentru a-i ajuta să înființeze mici afaceri în România, prin două noi programe care urmau să înlocuiască, temporar, Start-Up Nation 2020.
Bani alocați prin administratori de granturi
Cele două noi programe aveau prevăzut un buget total cumulat de 50 de milioane de euro. Prin Innotech Repatriot-România s-ar fi oferit până la 100.000 euro pentru start-up deschis de fiecare român întors în țară – o nouă variantă pentru mai vechiul Diaspora Start-Up, prin care se dădeau până la 40.000 de euro pentru fiecare mică afacere. Pentru noua schemă de finanțare s-ar fi alocat circa 30 de milioane de euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
La fel ca în cazul schemei de finanțare Diaspora Start-Up, ar fi putut să depună proiecte entități care deveneau administratori de granturi ONG-uri, patronate, sindicate, universități, companii, etc. Aceste proiecte câștigătoare ar fi primit până la 5 milioane de euro, din care alocau finanțările pentru start-up-urile românilor întorși din diaspora, în urma unor cursuri de antreprenoriat și a unui consurs de planuri de afaceri.
Celălalt program de antreprenoriat, Innotech Student, urma să acorde fonduri nerambursabile de până la 50.000 de euro studenților care vor să-și deschidă o mică afacere în România, prin același sistem, având un buget total de 20 de milioane de euro, tot prin POCU 2014-2020. Urmau să se finanțeze afacerile orientate către tehnologiile de vârf - IT, robotică, automatizări industriale, biotehnologii.
Chiar dacă au fost suspendate temporar, din cauza problemelor apărute în pandemie, aceste programe de finanțare pentru românii din diaspora se vor relua, păstrându-se formulele care și-au dovedit eficiența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News