Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Cele mai bune proiecte pentru românii din diaspora

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

„Diaspora ReSTART” a fost unul dintre cele mai mari proiecte de succes finanțate în cadrul programului „Diaspora Start-Up”, linie de finanțare creată pentru sprijinirea românilor stabiliți în străinătate, care doresc să se întoarcă în România pentru a-și deschide o afacere finanțată cu bani europeni.

Banii pentru aceste proiecte au fost alocați din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, implementat în perioada 2017 -2020.

Programul de finanțare ar fi trebuit să continue, dar a fost blocat, temporar, din cauza pandemiei. Rezultatele foarte bune ale acestor programe de finanțare nerambursabilă pentru crearea de start-up-uri, va face posibilă reluarea lor, după ce se va depăși perioada actuală de criză. Cei care vor să se întoarcă în România, în viitorii ani, ar putea beneficia de astfel de finanțări, pentru care se pot pregăti din timp. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a fost administratorul de scheme de minimis și antreprenoriat care a derulat proiectul „Diaspora ReSTART”, în parteneriat cu ADR Nord-Est, Global Commercium Development SRL, Fundația C.A.E.S.A.R. și Metodo Estudios Consultores SL din Spania.

Ingredientele poveștilor de succes

 

Cele 5 organizații specializate în inițierea și dezvoltarea de afaceri au reușit să sprijine înființarea de întreprinderi româneşti cu profil nonagricol, în zona urbană din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, de către cetățenii români din diaspora, prin proiectul „Diaspora ReSTART”. Românii care au devenit patroni, întorcându-se în țară, au povești care i-ar putea încuraja și pe ceilalți să caute astfel de oportunități, în viitor.

Răzvan Alexandru este unul dintre beneficiarii proiectului „Diaspora ReSTART”. Povestea lui din diaspora începe cu momentul în care a ajuns în Olanda, cu nouă ani în urmă, ca tânăr absolvent de liceu și student la Business şi Management Internațional la Erasmus Rotterdam. Acolo a început un mic business, ca fotograf, apoi a intrat în lumea start-up-urilor, începând cu Nestpick, care a fost achiziţionat de Rocket Internet din Berlin. A continuat cu două afaceri proprii în online, în software şi marketing.

Răzvan și succesul ReSTARTului în România

 

După un email primit din întâmplare, cu oferta Diaspora ReSTART, a decis să încerce să deschidă o afacere întorcându-se acasă, în România. Avea deja o idee nouă de business, pentru crearea unor lămpi speciale, folosite de fotografi. Astfel, a folosit banii pentru a face achiziția necesară a echipamentului pentru fabricarea acestora. Astfel, a asigurat funcționarea unui studio foto, la Brașov - start-up-ul „Hola”.  

Fiecare român din diaspora ar putea deveni protagonistul unei astfel de povești de succes, atunci când programele de finanțare vor fi repornite, iar acest lucru se poate întâmpla imediat după depășirea crizei sanitare. Cei care au reușit să beneficieze de aceste fonduri pentru start-up-uri create în România, în programele anterioare de finanțare, au fost din multe categorii socio-profesionale și de vârstă, unii plecând de la poziția de angajați, alții chiar de la mici afaceri pe care l-au deschis în țările în care au trăit, așa cum este povestea lui Răzvan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel