Numărul imigranților deportați din țările Uniunii Europene a crescut cu 29% în al doilea trimestru al anului 2023, în mare parte trimiși înapoi din Franța și Germania, a anunțat vineri agenția de statistică Eurostat, în timp ce blocul încearcă să controleze sosirile excepțional de mari.
Din cei 105.865 de cetățeni extracomunitari cărora li s-a ordonat să părăsească o țară UE, 26.600 au fost deportați în altă țară, în creștere cu 29% față de trimestrul II al anului trecut.
Aceste cifre includ persoane returnate în alte țări UE, dar o majoritate de 76% au fost trimise în afara granițelor blocului, a spus Eurostat.
Georgienii au reprezentat cea mai mare parte a deportărilor cu 9%, urmați de albanezi cu 8%, moldoveni și turci cu 5% fiecare și indieni cu 4%, arată datele.
Germania reintroduce controale la frontierele Schengen
UE se confruntă cu valuri masive de sosiri legale și ilegale, o problemă care a determinat Germania să anunțe noi controale la frontieră cu vecinele Polonia și Republica Cehă, în mod normal în zona de liberă călătorie a Europei.
Germania a deportat cel mai mare număr de cetățeni din afara UE în acest trimestru, cu 3.805 persoane returnate în altă țară, urmată de Franța cu 3.005 și Suedia cu 2.690 de persoane, a spus Eurostat.
Miercuri, UE a încheiat un acord cu privire la modul de gestionare a imigrației ilegale în perioadele de sosiri excepțional de mari, făcând un pas către revizuirea regulilor blocului în materie de azil și migrație, relatează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News