În Germania există așteptări uriașe în ceea ce privește respectarea legilor, însă cu siguranță nu toate sunt bine cunoscute de cei care s-au stabilit recent în această țară. Încălcarea accidentală a unora dintre legile de mai jos vă poate aduce mari probleme sau vă poate obliga să scoateți din buzunar sume mari de bani.
Așadar, să vedem care sunt cele mai "ciudate" legi pe care trebuie să le știi dacă locuiești sau călătorești în Germania.
1. Ridicarea brațului drept
A face salutul nazist este ilegal în Germania. Gestul, care constă în întinderea brațului drept în diagonală în sus cu mâna plată la nivelul ochilor, este o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la trei luni la până la cinci ani.
Cu toate acestea, există câteva excepții de la această lege strictă, printre care se numără demonstrarea salutului în scopul unui spectacol artistic sau din motive educaționale.
2. Uciderea viespilor
Oricât de mult ți-ar displăcea aceste insecte, uciderea viespilor este un lucru pe care ar trebui să îl eviți cu orice preț în Germania.
Acest lucru se datorează faptului că viespile sunt protejate de Legea federală privind conservarea naturii, care prevede, în secțiunea 39, că este interzis "să le deranjezi în mod intenționat sau să le capturezi, să le rănești sau să le ucizi fără un motiv întemeiat".
3. Acoperirea feței la un protest
Dacă sunteți o persoană activă din punct de vedere politic și vă place să participați la demonstrații, aceasta este o regulă importantă de care trebuie să țineți cont.
În Germania există o lege numită das Vermummungsverbot - o interdicție privind acoperirea feței la demonstrații. Scopul acestei legi este de a se asigura că autoritățile pot identifica persoanele în cazul unui comportament violent în timpul unui protest.
4. În Germania este interzis să faci lucrări de bricolaj duminica
Dacă tocmai ai cumpărat niște rafturi pe care plănuiai să le montezi înainte ca săptămâna de lucru să reînceapă, cel mai bine este să aștepți până sâmbăta viitoare.
Asta pentru că principiul Sonntagsruhe (odihna de duminică) este atât de important în Germania, încât este înscris chiar în Constituție. Asta înseamnă că duminica nu se poate găuri, bate cu ciocanul, bate, tunde gazonul, aspira sau recicla sticle de sticlă.
Regula de bază aici este că așa-numitul nivel de zgomot ambiental nu poate fi depășit în încăperi închise și 50 de decibeli în aer liber.
Oricine tulbură această liniște poate fi amendat. În situații extreme și în cazuri repetate, cel care tulbură liniștea ar putea ajunge chiar să fie expulzat din locuință de către proprietar sau autoritatea locală.
5. Violența în trafic
Insultarea cuiva în timpul unei interacțiuni în trafic este o infracțiune penală și poate aduce șoferilor amenzi de până la 4.000 de euro.
Pentru un deget mijlociu întins, de exemplu, judecătorii au aplicat amenzi cuprinse între 600 și 4.000 de euro. A numi pe cineva Dumme Kuh (vacă proastă) poate costa 300 de euro, iar "Idiot" 1.500 de euro.
De asemenea, se recomandă prudență în cazul atacurilor indirecte.
6. Nerespectarea unui ofițer de poliție
Dacă nu cunoașteți diferența dintre formele "Sie" și "du" în germană, acum este momentul să vă puneți la curent.
Deși folosirea formei "du" (forma informală de a spune "tu” în germană) cu un ofițer de poliție german nu este direct interzisă, aceasta poate fi (și adesea va fi) luată ca o insultă care constituie o infracțiune penală în conformitate cu secțiunea 185 din codul penal.
Atunci când vorbiți cu un polițist, trebuie să folosiți "Sie", cuvânt ce reprezintă o formă a pronumelui de politeţe "dumneavoastră".
7. Traversarea neregulamentară
A fi neatent ca pieton este o infracțiune gravă în Germania care vă poate aduce o amendă pe loc de la 5 la 10 euro.
Șoferilor noi li se poate prelungi chiar și perioada de probă de doi ani dacă sunt prinși traversând strada pe culoarea roșie a semaforului.
8. Nu ai voie să rămâi fără combustibil pe autostradă
Dacă conduceți în Germania, asigurați-vă că nu mergeți pe autostradă fără suficient combustibil în rezervor. Este ilegal să oprești pe autostradă în Germania fără un motiv extrem de bun, iar faptul că nu ai pus suficient combustibil în mașină nu este unul dintre ele.
Șoferii care opresc din acest motiv pentru mai puțin de 3 minute riscă o amendă de 35 de euro și de 70 de euro pentru mai mult de 3 minute, plus un punct pe permis.
Bineînțeles, dacă mașina dumneavoastră parcată pune în pericol alte vehicule și duce la un accident, amenzile pot fi mult mai mari.
9. Spălarea mașinii
În funcție de land, spălatul mașinii în fața casei tale îți poate aduce o amendă consistentă în Germania.
Deși nu există o interdicție generală de spălare a mașinilor pe o proprietate privată, există Legea federală privind resursele de apă (das Wasserhaushaltsgesetz), care pedepsește contaminarea apelor subterane.
Statele au, de asemenea, propriile lor reglementări, care adesea specifică mai multe detalii despre spălarea mașinilor pe o proprietate privată. Landurile Baden-Württemberg și Renania de Nord-Westfalia sunt deosebit de stricte în această privință și dau amenzi începând de la aproximativ 500 de euro.
10. Înregistrarea cuiva pe ascuns
Aproape fiecare telefon mobil are acum o funcție de înregistrare vocală și video. Dar dacă înregistrați vocea cuiva în Germania fără să întrebați, ați putea avea mari probleme, deoarece este o infracțiune penală în conformitate cu secțiunea 201 din Codul penal.
Înregistrarea neautorizată a cuvintelor rostite în situații în care nu se vorbește în public se pedepsește indiferent de conținutul celor spuse. Legea aici este atât de strictă, încât nici măcar autoritățile germane nu au voie să facă înregistrări secrete de sunet sau imagine pentru a investiga o infracțiune.
-------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News