Scenele de iesle, Moș Crăciun și oamenii de zăpadă zâmbitori încă domnesc, dar dacă te uiți cu atenție, vei descoperi câteva interpretări foarte diferite ale celei mai faimoase zile din decembrie.
Iată câteva dintre cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun din Europa.
Vrăjitoarea Belfana | Italia
Uitați de Moș Crăciun și de 25 decembrie când sunteți în Italia, căci toată acțiunea are loc în ajunul zilei de 5 ianuarie.
Potrivit folclorului, o bătrână pe nume Belfana vizitează toți copiii din Italia pentru a le umple ciorapii cu bomboane și pentru a le lăsa cadouri dacă au fost cuminți. La fel ca Moș Crăciun, Belfana intră pe horn și primește de la copiii care locuiesc acolo bunătăți - de obicei vin și delicatese locale.
Pomana porcului | România
Încă din moși străbuni în România există această tradiție, pomana porcului, care constă fix în ceea ce sugerează și numele ei, mai mult sau mai puțin. Carnea de porc este celebră de Crăciun, în România. Astfel că, după ce se taie porcul, în trecut crescut de familii la țară, se prepară din el tot felul de mâncaruri tradiționale, care se servesc la masa de Crăciun. Aceasta mai este denumită și pomana porcului.
Un Crăciun cu pânză de păianjen | Ucraina
Una dintre tradițiile festive preferate ale Ucrainei nu este una pentru cei cărora le este frică de târâtoarele înfricoșătoare! Acolo unde noi am avea globulețe, beteală și steluțe, ucrainenii folosesc decorațiuni care imită formarea naturală a pânzei de păianjen care strălucește de rouă.
Tradiția datează de la o poveste populară despre o văduvă săracă care nu-și permitea să împodobească un brad pentru copiii ei. Legenda spune că păianjenilor din casă li s-a făcut milă de familie și au țesut pânze frumoase pe tot bradul, pe care copiii s-au trezit să le găsească în dimineața de Crăciun. Pânzele de păianjen sunt, de asemenea, considerate norocoase în cultura ucraineană.
Cei trei regi | Spania
Perioada Crăciunului în Spania sau Navidades durează până pe 6 ianuarie, odată cu sosirea celor Trei Regi sau a celor Trei Magi. Deși Moș Crăciun, alias Papá Noel, câștigă popularitate în toată Spania, cea mai așteptată zi din an de către copiii spanioli este "El Día de los Reyes".
Marile orașe spaniole organizează pe 5 ianuarie o paradă numită "Cabalgata de Reyes", în cadrul căreia este reconstituită sosirea celor trei regi. Cei trei regi, Gaspar, Melchior și Balthazar, pot fi văzuți pe carele alegorice mari din care aruncă bomboane copiilor de pe stradă.
A doua zi, Los Reyes Magos, așa cum sunt numiți în spaniolă, au sosit dinspre est și au lăsat în urmă cadouri pe care copiii le deschid cu entuziasm imediat ce se trezesc dimineața.
Capra Gävle | Suedia
Din 1966, în centrul Pieței Castelului din Gävle a fost construită o Capră de Yule, înaltă de 13 metri, pentru Advent, însă această tradiție suedeză de Crăciun a dus, fără să vrea, la un alt fel de "tradiție" - oamenii care încearcă să-i dea foc. Din 1966, Capra a fost incendiată cu succes de 29 de ori - cea mai recentă distrugere a avut loc în 2016.
Dacă vreți să vedeți cum se descurcă anul acesta Capra când va fi înălțată pe 1 decembrie, puteți urmări evoluția ei pe site-ul Visit Gävle printr-un flux video în direct.
The Yule Lads | Islanda
În cele 13 zile premergătoare Crăciunului, 13 personaje înșelătoare asemănătoare unor troli ies la joacă în Islanda. The Yule Lads vizitează copiii din întreaga țară în cele 13 nopți premergătoare Crăciunului. Pentru fiecare noapte de Yuletide, copiii își pun cei mai buni pantofi lângă fereastră și un Yule Lad diferit îi vizitează lăsând cadouri pentru fetele și băieții cuminți și cartofi putreziți pentru cei obraznici.
Îmbrăcați în costume tradiționale islandeze, acești băieți sunt destul de răutăcioși, iar numele lor sugerează tipul de probleme pe care le place să le provoace. Vizitați Islanda în acest Crăciun și prindeți-i pe toți!
Ascunde-ți mătura | Norvegia
Poate una dintre cele mai neortodoxe tradiții din Ajunul Crăciunului poate fi găsită în Norvegia, unde oamenii își ascund măturile. Este o tradiție care datează de secole, de când oamenii credeau că vrăjitoarele și spiritele rele ieșeau în Ajunul Crăciunului în căutare de mături pe care să se urce. Până în ziua de azi, mulți oameni încă își ascund măturile în cel mai sigur loc din casă pentru a nu le fi furate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News