Celebru designer italian, pus sub acuzare pentru exploatarea muncitorilor. "Genți de 20 de euro revândute cu peste 350"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Compania Alviero Martini, deținută de celebrul designer italian cu același nume, a fost pusă sub acuzare de către tribunalul din Milano și acuzată că nu ar fi controlat lanțul de producție și astfel ar fi permis ca munca să fie subcontractată unor fabrici chinezești care ar fi exploatat muncitorii. Gențile, realizate la un cost de douăzeci de euro, ar fi fost apoi revândute în magazine cu 350 de euro.

Carabinierii din cadrul Unității de Inspecție a Muncii din Milano au executat, miercuri, un mandat judiciar care a fost emis de către secția de măsuri de prevenire a tribunalului la cererea Parchetului. Măsura a fost executată împotriva Alviero Martini, o societate care activează în sectorul modei: aceasta ar fi fost incapabilă să prevină și să limiteze exploatarea forței de muncă în cadrul ciclului de producție.

Alviero Martini este un creator de modă italian, născut în Cuneo și cunoscut pentru gama 1A Classe de îmbrăcăminte și accesorii, inclusiv ceasuri, caracterizată de motivul "hartă". În prezent, el creează colecțiile ALV (Andare Lontano Viaggiando) de genți, îmbrăcăminte și accesorii cu motive de "ștampile de pașaport".

Alviero Martini ar fi fost incapabilă să controleze ciclul de producție

 

Se presupune că societatea ar fi externalizat producția către societăți externe, prin intermediul unor contracte în care era interzisă subcontractarea fără autorizație prealabilă. Cu toate acestea, este acuzată că nu a efectuat niciodată inspecții asupra lanțului de aprovizionare: prin urmare, nu ar fi putut verifica condițiile reale de muncă ale lucrătorilor și nici capacitățile tehnice ale societăților contractante. În acest fel, potrivit anchetatorilor, ar fi facilitat - în mod culpabil - societățile care sunt acuzate de caporalat.

În decret, de fapt, se precizează că procurorul a explicat că "la Alviero Martini există o cultură de afaceri grav deficitară în ceea ce privește controlul, chiar și minim, al filierei de producție de care se prevalează societatea; o cultură înrădăcinată în structura persoanei juridice, care a favorizat de fapt perpetuarea infracțiunilor".

În cursul investigațiilor, de fapt, a fost descoperită o practică ilegală atât de adânc înrădăcinată și dovedită încât poate fi considerată parte a unei politici corporative mai largi care vizează creșterea afacerilor. Comportamentul investigat nu pare a fi rezultatul unor inițiative izolate ale unor persoane, ci al unei politici comerciale ilicite'.

Acest lucru dă naștere unui proces de decuplare organizațională, în virtutea căruia, în paralel cu structura formală a organizației care vizează respectarea normelor instituționale, se dezvoltă o altă structură, "informală", care vizează respectarea regulilor de eficiență și de rezultate", se arată în mandatul procurorilor.

Muncitorii exploatați ar fi făcut profit pentru producător

 

Societățile contractante, cărora le-ar fi fost încredințată marca, nu aveau o capacitate de producție adecvată: acestea, prin urmare, pentru a putea concura pe piață, ar fi externalizat activitatea către fabrici chinezești, care ar fi redus considerabil costurile, deoarece ar fi folosit forță de muncă ilegală și în condiții de exploatare.

Un produs de 20 de euro, vândut cu 350 euro 

 

Potrivit constatărilor anchetatorilor, fabricile chinezești ar fi fabricat genți pe care le-ar fi vândut apoi unor subcontractanți neautorizați la un cost de douăzeci de euro. Aceștia din urmă le-ar fi vândut apoi societății subcontractante pentru treizeci de euro, care le-ar fi vândut apoi mărcii cu cincizeci de euro: produsul ar fi fost vândut apoi în magazin cu 350 de euro.

Se presupune că muncitorii angajați în fabricile chinezești lucrau fără să fie respectate reglementările privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. Unitatea de investigare a muncii din Milano a efectuat, începând cu septembrie 2023, o serie de investigații privind producția, ambalarea și comercializarea articolelor de îmbrăcăminte de înaltă ținută.

Din aproape 200 de lucrători, 37 lucrau ilegal

 

Accentul a fost pus în principal pe subiecții cărora le erau încredințate contractele și pe subcontractanții neautorizați, care constau în principal în fabrici conduse de cetățeni chinezi și care funcționau în provinciile Milano, Monza și Brianza și Pavia. În total, au fost verificate opt: toate au fost găsite în neregulă. În cadrul acestora, au fost identificați 197 de lucrători, dintre care 37 erau nedeclarați și ilegali.

În unitățile de producție reale și neautorizate, s-a constatat că aceștia lucrau în condiții de exploatare: salariul era sub pragul minim, orele de lucru erau absurde, iar mediul de lucru era nesănătos. Muncitorii erau apoi obligați să doarmă în același loc în care lucrau.

S-a observat apoi că dispozitivele de siguranță ar fi fost îndepărtate de pe unele mașini.

Zece proprietari de societăți de jure sau de facto de origine chineză, precum și 37 de persoane care nu respectau legea în ceea ce privește șederea și rezidența pe teritoriul național, au fost urmărite penal pentru diverse infracțiuni de exploatare a forței de muncă și altele. În cele din urmă, au fost aplicate amenzi de peste 153 de mii de euro și sancțiuni administrative de 150 de mii de euro. În cazul a 6 societăți s-a dispus suspendarea activității pentru încălcări grave ale normelor de siguranță și pentru utilizarea de forță de muncă ilegală.

 

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel