„Centaurus”. O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare. BA.2.75 a fost detectat în mai multe țări

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Centaurus”. O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare. BA.2.75 a fost detectat în mai multe țări
„Centaurus”. O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare. BA.2.75 a fost detectat în mai multe țări

O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare, deoarece se răspândește rapid în India și a ajuns deja în Marea Britanie.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci abrupt și aparent mai rapid decât cele cu varianta BA.5, subvariantă a Omicron, care este extrem de transmisibilă și care, se pare, că înlocuiește rapid varianta BA.2, Omicron, dominantă anterior în multe țări. Din mai, BA.2.75 a fost detectat și în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada, conform Ştirile PRO TV.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o o „variantă aflată în monitorizare” pe 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o formă mai gravă a bolii.

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a spus că nu există încă suficiente date pentru a evalua severitatea acesteia.

Pe lângă răspândirea largă, virusologii au fost alertați și de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le are, față de varianta BA.2, fiind chiar posibil să fi evoluat din aceasta.

 

OMS: COVID-19 rămâne o urgenţă sanitară la nivel global 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că infecţiile COVID-19 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel, transmit Reuters şi AFP.

Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o "decuplare" a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac "din ce în ce mai dificilă" evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat "inadecvarea supravegherii actuale" a pandemiei.

De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19. Pandemia de COVID-19 "este departe de a se termina", a anunţat marţi Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.

"Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament", a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel