Profesorul Petronel Zaharia, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a afirmat joi, la o conferinţă despre Unirea din 1918, că în prezent ia amploare mişcarea unionistă din Republica Moldova, unde 'din sat în sat se doreşte unirea cu România'', care răspunde 'mai timid' şi 'uneori mai apăsat' declaraţiilor de unire venite de peste Prut.
'Multă lume spune astăzi de mişcarea din Basarabia. Din sat în sat se doreşte unirea cu România. România răspunde mai timid, uneori răspunde mai apăsat, declaraţiei de unire, declaraţii de răspuns vizitei primarilor, vizite ale oamenilor. Stăteam şi mă întrebam (...) care va fi şi când va fi un semnal de unire pe care una dintre universităţile din ţară o va da. Poate dacă va fi cea mai veche universitate din ţară, cu atât mai bine. (...) Din punct de vedere personal, încetul cu încetul acest proces se va finaliza, după cum aşteptăm cu toţii, şi acea 'Românie dodoloaţă' va reveni poate nu chiar aşa, dar pe aproape, va creşte în graniţele ei cât de cât fireşti', a declarat Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi în deschiderea conferinţei internaţionale intitulate 'Marea Unire a Românilor (1918). Istorie şi actualitate'.
La evenimentul care se desfăşoară în perioada 22-24 martie, în Sala Senat a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi iau parte aproximativ 100 de cercetători şi profesori din România, Republica Moldova, Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, SUA. Evenimentul, derulat în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, se înscrie printre acţiunile consacrate Centenarului Marii Uniri.
Potrivit programului, lucrările conferinţei internaţionale 'Marea Unire a Românilor (1918) - Istorie şi actualitate' sunt structurate în două secţiuni: Premisele Marii Uniri de la 1918 şi Realizarea şi destinul Marii Uniri din 1918. Lucrările vor viza, prin comunicările prezentate şi discuţiile ce vor urma, aprofundarea unor teme precum: mişcarea naţională din Basarabia în preajma Unirii din 1918, diplomaţie şi propagandă în vremea Marelui Război, recunoaşterea internaţională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii de la 1918, dar şi noile realităţi geopolitice la 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News