Centrala nucleară Zaporojie a fost 'complet deconectată' de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istorie. UPDATE

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este 'complet deconectată' de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters.

Știre inițială: Ultimele două reactoare în funcţiune ale centralei Zaporojie au fost oprite după ce incendii din apropiere au avariat liniile electrice, precizează Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană.

Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală. 'Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei', a declarat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

 

UPDATE: Sistemele de siguranţă de la centrala nucleară Zaporijjia din sudul Ucrainei au fost activate joi, a transmis agenţia de presă RIA Novosti, după ce au fost raportate întreruperi privind furnizarea de electricitate în vaste regiuni din teritoriile controlate de Rusia.

Au fost raportate pene de curent în regiuni din Zaporijjia şi Herson, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina a bombardat centrala, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa.

Reuters nu a putut verifica informaţia de pe câmpul de luptă.

Centrala nucleară Zaporojie a fost 'complet deconectată' de la reţeaua electrică

 

Decizia vine după ce Rusia ar fi plănuit să deconecteze cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, într-o acțiune care ar risca o defecțiune catastrofală a sistemului de răcire, a avertizat șeful companiei de energie atomică din Kiev.

Petro Kotin, șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară Energoatom, a declarat că a văzut planurile detaliate ale inginerilor ruși de a deconecta centrala electrică Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și de a o conecta în schimb la rețeaua rusă în cazul în care luptele ar rupe liniile electrice rămase.

Kotin se teme că oamenii lui Vladimir Putin țintesc acum liniile electrice ale centralei care o conectează la rețeaua ucraineană pentru a face din acest scenariu o realitate, relatează The Guardian.

Dacă planul Rusiei va fi pus în aplicare, ar duce la o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire

Energia externă este esențială nu doar pentru a răci cele două reactoare încă în funcțiune la Zaporojie, ci și combustibilul radioactiv uzat depozitat în instalații speciale din incintă.

Avertismentul extrem de grav vine în contextul în care personalul ucrainean de la centrala nucleară, care este ocupată de trupele rusești din martie, a declarat că este torturat de agenți FSB pentru a-i împiedica să le spună inspectorilor de securitate ai ONU despre riscurile de la sit.

Se așteaptă ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie în zilele următoare.  

Însă lucrătorii de la centrala ocupată au declarat că se tem că Rusia va pregăti atacuri sub steag fals pentru momentul în care vor sosi inspectorii AIEA, pe care le va pune pe seama Ucrainei.

Continuarea luptelor în apropierea centralei nucleare din Zaporojie a sporit temerile legate de o catastrofă de tip Cernobîl care ar putea afecta sute de mii de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel