Cercetătorii români au inventat un aliment deosebit: pâinea cu friptură. ”Friptura nu se vede, dar se simte!”. Produsul a primit brevetul OSIM

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursa foto: ugal.ro
Sursa foto: ugal.ro

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați au inventat pâinea cu friptură. 

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a obținut recent un brevet de invenție pentru o inovație remarcabilă în domeniul alimentației – o pâine proteică echilibrată nutrițional. Colectivul de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, format din Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, au pus bazele acestui aliment.

Cum a fost concepută pâinea cu friptură 

 

Plecând de la premisa că pâinea obișnuită este dezechilibrată în aminoacizi esențiali, cercetătorii au integrat în procesul de producție un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne, provenind de la diverse surse precum porc, vită, pasăre sau pește. Acest extract de proteine miofibrilare adaugat nu afectează gustul sau mirosul caracteristic al pâinii, dar îmbunătățește semnificativ profilul său nutrițional.

Acest brevet de invenție deschide noi perspective în domeniul alimentar, oferind o soluție inovatoare pentru a aduce pâinea în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și pentru a satisface cerințele nutriționale ale consumatorilor. Este evident că această inovație nu doar adaugă valoare nutrițională pâinii, ci și poate reprezenta o alternativă sănătoasă și accesibilă pentru categoriile de populație cu venituri reduse.

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel