Cercetătorii români vor să distrugă virusul SARS CoV-2 cu solzi de pește

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Patru cercetători gălățeni de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă virusul SARS CoV-2 cu ajutorul unui lichid obținut din solzii de pește. Ei au făcut un proiect care a fost premiat și care mai urmărește, printre altele, utilizarea solzilor în domeniile alimentație, cosmetică și medicină.

O echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată la ROAgriFood Hacking - HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Echipa de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește. Cercetătorii au stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2. De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

Din solzii de pește se obține o pulbere numită hidroxiapatită

 

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe. La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel