Ceremonie impresionantă la peste 2.000 de metri. Armata a refăcut Crucea de pe Caraiman

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

De ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, a avut loc un eveniment emoționant. Este vorba despre inaugurarea lucrărilor de la Crucea de pe Muntele Caraiman. "Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial", așa cum este denumită oficial, Crucea de pe Muntele Caraiman, reprezintă unul din simbolurile naționale ridicate în semn de prețuire pentru militari - eroi, pierduți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

Crucea de pe platoul Caraiman a fost resfințită, în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Apărării Naționale, de ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

La ceremonia militară și religioasă, organizată la peste 2.000 de metri, au participat un sobor de preoți, mai mulți oficiali, militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei Române, primarul orașului Bușteni, Mircea Corbu, dar și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Lucrările de reabilitare a Crucii Comemorative a Eroilor Români din Primul Război Mondial, monument istoric, situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, în apropiere de vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărării Naționale, în calitate de administrator legal al monumentului.

 

Au fost finalizate și amenăjările interioare

 

Au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol, informează Antena 3. De sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe cruce, după începerea lucrărilor de restaurare.

A fost, de asemenea amenjat un spațiu tehnic, în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie, și un generator ce va permite menținerea unei temperaturi constante în cele două camere, unde au fost amenjate săli de expoziție.

 

„Crucea Eroilor este din nou acolo pentru noi, pentru voi, pentru viitor''

 

Astfel, la etaj, prin imagini este rememorată construcția monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primul Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

''Crucea Eroilor este din nou acolo pentru noi, pentru voi, pentru viitor'', se arată în mesajul de pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.

Monumentul de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale, începând cu anul 2016, în scopul reabilitării și restaurării complete și introducerii sale în circuitul turistic mondial.

Ceremonia a fost  organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul de lucrări contractat, a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel