Urmărește dezbaterea live

Cererea de lemne pentru încălzire a explodat în Franţa. Oamenii sunt speriați de facturile la energie și gaze

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Francezii cumpără tot mai mult lemn de foc, speriați de faturile la energie și gaze
Francezii cumpără tot mai mult lemn de foc, speriați de faturile la energie și gaze

Tot mai mulți francezi alege lemnul pentru a se încălzi, în contextul în care prețurile la energie electrică și gaze naturale au explodat.

Pe fondul creşterii preţurilor la gaze şi electricitate, lemnele pentru încălzire cunosc un adevărat boom în Franţa, astfel că vânzătorii sunt nevoiţi să raţionalizeze şi chiar să refuze unii clienţi.

Vânzător de lemne la Wissembourg, în apropiere de graniţa Franţei cu Germania, Christophe Glad face de 23 de ani această meserie însă anul acesta este unul deosebit. "Sunt tot timpul pe drum să fac livrări. Suntem obligaţi să raţionalizăm, să facem două şi chiar trei livrări pentru ca clienţii să poată să înceapă iarna", explică Christophe Glad care este şi preşedintele sindicatului comercianţilor de lemne de încălzire din Alsacia.

Mulţi din clienţii lui Christophe Glad sunt din Germania, unde speculaţiile cu lemne sunt importante. Dacă în Franţa preţul unui metru cub de lemn oscilează între 90 şi 100 de euro, faţă de 70 până la 80 de euro anterior, în Germania, unde dependenţa de gazele ruseşti este una puternică, poate ajunge până la 200 de euro.

"Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vor să facă economii iar folosirea lemnului drept principala modalitate de încălzire este energia cea mai ieftină", confirmă şi Laura Menrath, asistent administrativ la firma Moose, o companie specializată în producţia de sobe şi şeminee care are sediul la Vendenheim, în apropiere de Strasbourg.

Laura Menrath a precizat că a constatat o explozie a cererii pentru sobele pe buşteni în acest an, faţă de cele pe peleţi. "Înainte erau în proporţie de 50/50" dar acum sobele pe buşteni sunt în creştere puternică iar la firma Moose "doar o persoană din 20 se mai interesează în prezent de sobe pe peleţi", explică Laura Menrath, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Fabricarea sobelor, întârziată de războiul din Ucraina

 

Războiul din Ucraina a stimulat piaţa europeană, estima încă din luna noiembrie preşedintele Federaţiei instalatorilor de sobe şi şeminee (FIPC), Patrice Escrieut. Acesta a explicat că una din consecinţe este o aglomerare la nivelul uzinelor, ceea ce duce la întârzieri în fabricarea sobelor care pot varia de la patru până la 12 luni. În aceste condiţii, este deja prea târziu pentru cei care visează la achiziţionarea unei sobe în această iarnă şi care sunt invitaţi să comande de pe acum pentru a putea intra în posesia sobelor pentru iarna lui 2023.

În contextul acestei cereri crescute, vânzătorii de lemne, care în mod tradiţional îşi fac stocuri înainte de venirea iernii, abia pot face faţă cererii în ultimele săptămâni.

În mod normal, "facem livrări încă din vară", însă în acest an avem "între 30 şi 50 de apeluri pe zi", iar în unele zile "chiar şi până la 100 de apeluri", susţine Christophe Glad . Acesta a fost nevoit să renunţe să mai livreze unor persoane care au optat prea târziu în acest an pentru încălzirea pe lemne. 

Francezii sunt speriați de costul facturilor la energie și gaze

 

Francezii au parte de o iarnă cu totul specială. Creșterea prețurilor la combustibili a dus la auto-impunerea de restrictii, în pofida temperaturilor care scad în fiecare zi. Pentru a economisi bani, mulți consumatori nu pornesc încălzirea și mai pun o haină în plus. Alții revin la sobele cu lemne. În plus, companiile solicită bani în plus pentru a face față cheltuielor.

Companiile franceze care livrează energie au cerut o creștere de cel puțin nouă la sută. Dacă acest lucru nu este posibil, ele cer să poată renunța la contracte. Motivul este creșterea prețurilor la energie și la materiile prime.

De obicei, condominiul începea sezonul de încălzire la mijlocul lunii octombrie. Creșterea facturilor la gaz a fost cea care a determinat amânarea pornirii încălzirii. Pentru a se feri de frig, rezidenții poartă haine călduroase. Alții pun în funcțiune sobe cu lemne în anumite momente ale zilei.

"Sunt între 12 și 13 grade, asta pentru toate camerele din nord. Dar nici măcar în partea cealaltă nu se ajunge la 15 grade. Nu se mai poate continua așa. Este prea mult, este prea mult. Au tot amânat-o de o lună de zile. Am fi putut avea încălzire astăzi, a spus proprietarea unui apartament", potrivit ȘtirileTVR.

La fel de greu este și în școli. Mii de copii iau prânzul în fiecare zi la cantine, livrat de un furnizor privat de servicii. Acesta solicită o majorare a prețurilor, care ar putea fi transferată asupra familiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel