Cerșetorii români, plătiți să plece din Elveția: „Dăm un ban, dar merită dacă nu-i mai vedem“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Cerșetoare româncă agresivă, îndepărtată de polițiștii din Padova
Cerșetoare româncă agresivă, îndepărtată de polițiștii din Padova

Autoritățile locale din orașul elvețian Basel au reușit să convingă zeci de cerșetori români să plece din localitate și chiar din țară. Pentru asta, cerșetorii au fost plătiți și li s-au oferit bani de buzunar, dar și bilete de tren.

În urmă cu doi ani, autoritățile locale din Basel au luat o măsură radicală, după ce zeci de cerșetori, majoritatea proveniți din România, au invadat străzile orașului. Liderii politici din Cantonul Basel-Stadt au fost nevoiți să ia în discuție o lege specială, la cererea locuitorilor din Basel, exasperați de situația existența. Așa s-a ajuns că autoritățile să interzică din nou cerșetoria, după ce o mai făcuseră și în trecut.

Serviciul de migrație din Basel oferă acum un voucher de călătorie, plus de 20 de franci elvețieni (echivalentul a 18 euro) pentru fiecare cerșetor care părăsește orașul.

Prin acel voucher de călătorie, cerșetorii pot călători gratis cu trenul în toată Europa. Pentru a beneficia de voucher, cerșetorii trebuie să semneze un formular prin care își iau angajamentul că nu se vor întoarce în Elveția, cel puțin pentru o anumită perioada de timp, notează portalul elvețian The Local, citează Ziare.com.

Cerșetorii români, plătiți să plece din Elveția



Până acum deja circa 30 de cerșetori, majoritatea din România, și-au anunțat plecarea. Oamenii sunt mulțumiți de această soluție pe care așteaptă să o vadă pusă în practică. "Dăm un ban, dar știm că merită, că nu-i mai vedem pe aici", a spus unul dintre cetățenii din Basel.

La Basel-Stadt, numărul cerșetorilor nu doar că a crescut enorm, dar s-a ajuns chiar în situația în care populație era practic terorizată de aceștia. La cererea oamenilor, consilierii locali au votat în urmă cu trei ani o lege care interzicea cerșetoria, dar au renunțat repede, după ce s-a dovedit că legea era neconstituțională.

Anul trecut, la presiunea populației, aleșii locali au luat din nou în discuție interzicerea cersetoriei, dar opoziția a blocat întreg demersul. În cele din urmă, în acest an, autoritățile din Basel au găsit soluția care pare să pară salvatoare, cel puțîn în acest moment. Nu este însă sigur că cerșetorii nu vor reveni după o anumită perioada, chiar dacă, potrivit contractului, ei vor fi expulzați și nu vor mai avea drept de ședere în Basel dacă vor fi din nou prinși la cerșit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel