De câteva zile, Certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți lucrătorii, dar mai sunt câteva detalii de clarificat. De fapt, guvernul a actualizat răspunsurile predefinite la întrebările standard de pe site-ul său pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări ale cetățenilor.
Printre acestea se numără chestiunea relației de muncă între îngrijitori și îngrijitori și, mai ales, modul în care este reglementată problema certificatului verde: ce se întâmplă, în esență, cu cei care nu au unul?
Certificarea ecologică este obligatorie pentru toți lucrătorii casnici, precum și pentru angajații din sectorul public și privat. Există întotdeauna trei modalități de a o obține: vaccinarea împotriva Covid, recuperarea virusului sau o tamponare negativă la fiecare 48 de ore dacă este antigenică și la fiecare 72 de ore dacă este moleculară. Apoi, certificatul verde poate fi descărcat pe telefonul mobil.
Ce se întâmplă cu îngrijitorii care nu au un certificat verde?
În răspunsurile la întrebările frecvente se precizează: "În cazul în care îngrijitorul nu are un certificat verde, acesta nu va putea avea acces la locul de muncă. Acest lucru nu afectează dreptul primordial al îngrijitorului de a avea acces neîngrădit la îngrijirea necesară de către un alt lucrător adecvat. În cazul în care îngrijitoarea coabitează cu angajatorul, aceasta va trebui să părăsească locuința. Pe scurt, îngrijitorii care nu au un certificat verde pot fi înlocuiți imediat.
Dacă sunt lucrători care coabitează, atunci consecința este și mai gravă: "Cazarea și masa sunt prestații în natură cu caracter lucrativ, astfel încât, în lumina normelor legale și a corespondenței raportului de muncă casnic, este corect să nu le acordăm din cauza neexecutării contraprestației". Îngrijitorul fără certificat verde poate fi scos din casa în care lucrează, chiar dacă o folosește ca locuință, iar pe lângă salariu, i se taie și hrana.
Îngrijitor testat pozitiv, procedura de carantină
Un ultim FAQ clarifică, de asemenea, un alt aspect neclar: "Legislația actuală prevede interdicția absolută de a părăsi domiciliul sau locuința pentru persoanele supuse carantinei. În cazul în care îngrijitoarea este o concubină, este clar că nu va putea părăsi casa în care locuiește". Cu alte cuvinte, dacă un îngrijitor este testat pozitiv pentru Covid și locuiește cu persoana îngrijită, acesta va trebui să rămână în carantină în casa în care lucrează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News