Ce poate fi mai bun decât să începi ziua cu o felie delicioasă de chec cu morcovi și portocale? Moale și gustoasă, este o prăjitură hrănitoare care se prepară foarte ușor: morcovii se adaugă cruzi, iar amestecul se aromatizează cu coajă rasă de lămâie și portocală. În cele din urmă, adăugarea de fulgi de migdale și un praf de zahăr pudră fac acest desert și mai delicios.
În această rețetă, se adaugă migdalele după coacere, întinzând un strat de marmeladă de portocale pe toată suprafața, însă le poți adăuga și în aluat înainte de coacere.
Dacă nu știi ce să mai faci dulce, încearcă acest chec: ideal pentru micul dejun sau pentru o gustare la cafea. E un deliciu pentru întreaga familie.
Ingrediente (pentru o formă de 30x12 cm)
- 3 ouă
- 240 g zahăr
- 240 g făină
- 75 g amidon de cartofi
- 16 g praf de copt
- 170 g unt
- coaja rasă de la 1o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- 140 g morcovi (deja curățați)
- marmeladă după gust
- migdale tăiate mărunt (fulgi de migdale), după gust
Mod de pregătire
Se amestecă ouăle și zahărul într-un bol, apoi, cu ajutorul unui mixer electric, se bat aceste două ingrediente până se obține un amestec cremos, de culoare deschisă.
Apoi se toarnă untul topit (sau foarte moale) puțin câte puțin, în timp ce se continuă să se amestece. Îl putem topi la bain-marie înainte de a începe preparatul sau îl putem pune câteva clipe în cuptorul cu microunde.
Se aromatizează amestecul cu coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Nu uitați întotdeauna să alegeți citrice netratate și să le spălați bine înainte de a le folosi.
Apoi încorporăm ingredientele sub formă de praf prin cernere: făina, turnând de mai multe ori, amidonul de cartofi și praful de copt.
Amestecăm totul bine apoi adăugăm morcovii curățați și rași și amestecăm pentru a-i încorpora uniform.
Se transferă amestecul într-o formă de cozonac sau chec unsă cu unt și presărată cu făină.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 160° timp de 55-60 de minute dacă folosim un cuptor ventilat, dacă este static la 170° timp de aproximativ o oră.
Când este gata, lăsați checul să se răcească complet înainte de a-l scoate din formă și de a-l transfera pe o farfurie de servire.
Cu ajutorul unei spatule, se întinde un strat de marmeladă de portocale (sau o aromă la alegere) la suprafață și se adaugă fulgi de migdale. La final, pudrăm cu puțin zahăr și servim.
Checul cu morcovi și portocale este gata să fie savurat!
Poftă bună!
Sfaturi și variații
Dacă doriți, puteți adăuga migdale tăiate mărunt sau fulgi de migdale, întinzându-le pe suprafața aluatului de chec înainte de coacere.
În acest caz, după ce prăjitura este coaptă și răcită, nu va fi necesar să se adauge marmelada, ci va fi suficient să se completeze cu un praf de zahăr pudră.
Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță vei aprecia și cheesecake-ul cu cafea fără coacere.
--------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News