Cheesecake-ul cu caramel este o versiune cu adevărat apetisantă a celei mai populare prăjituri reci fără coacere. În această rețetă, baza este cea clasică, cu biscuiți mărunțiti și unt; umplutura este realizată cu brânză tartinabilă și frișcă; iar nota finală, care face acest desert irezistibil și rafinat, este topping-ul: un strat de caramel moale și alune prăjite.
Ai deja gura apă?!
Pentru a face caramelul mai gros și mai stabil, se folosește zahăr, smântână și unt. Cei care doresc pot adăuga un vârf de cuțit de sare și obțin un caramel sărat cu un echilibru și mai rafinat de arome.
Iată rețeta și toate sfaturile pas cu pas!
Ingrediente (pentru o formă rotundă cu balamale de 22 cm)
Pentru bază ai nevoie de:
- 320 g biscuiți uscați (tip Digestive)
- 150 g unt
Pentru umplutură ai nevoie de:
- 400 ml smântână pentru gătit (sau smântână proaspătă)
- 250 g brânză tartinabilă (tip Philadelphia)
- 130 g zahăr pudră
- 8-10 g foi de gelatină
Pentru topping ai nevoie de:
- 200 g zahăr pudră
- 125 ml smântână
- unt 90 g unt
Cum să faci cel mai bun cheesecake cu caramel
Într-un blender, se toacă biscuiții până devin praf, apoi se transferă într-un castron și se adaugă untul topit (îl putem topi la bain-marie sau în cuptorul cu microunde și îl lăsăm să se răcească câteva momente).
Se amestecă bine aceste două ingrediente pentru a obține un amestec omogen pe care îl putem turna într-o formă cu balamale cu diametrul de 22 cm, cu fundul tapetat cu hârtie de copt.
Cu dosul unei linguri, o nivelăm bine pentru a obține o înălțime uniformă și o bază compactă. Se pune la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Se înmoaie gelatina în apă timp de aproximativ zece minute.
Între timp, combinăm brânza Philadelphia și zahărul pudră într-o cratiță mică. La foc mic și amestecând cu un tel de mână, se lasă să se înmoaie și să se amestece. Stoarcem și adăugăm gelatina și o lăsăm să se topească complet. Apoi, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească. Separat, batem frișca cu ajutorul unui mixer.
Încorporăm amestecul de mai înainte și amestecăm: crema va tinde să se desprindă, iar noi vom obține o cremă cu o consistență destul de lichidă.
Se toarnă umplutura peste baza de biscuiți și se dă la frigider o oră și jumătate pentru a se întări.
Cum pregătim caramelul: punem zahărul într-o tigaie sau o cratiță și îl topim uscat, adică fără a adăuga apă. Țineți flacăra nu prea mare pentru a nu se arde sau lipi de fund și amestecați des cu o lingură de lemn. Inițial, va avea tendința de a cristaliza și de a forma cocoloașe, apoi, treptat, se va forma caramelul de culoarea clasică a chihlimbarului.
În acest moment adăugăm smântâna: se va forma puțin fum imediat ce turnăm, dar continuăm să amestecăm. Luăm de pe foc, adăugăm untul tăiat cubulețe și amestecăm bine.
Transferăm într-un recipient și punem la frigider pentru cel puțin 1 oră.
În final, completăm cheesecake-ul nostru prin întinderea caramelului pe suprafață și decorarea cu câteva alune prăjite sau alte fructe uscate, după gust.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut acest cheesecake cu caramel, cu siguranță vei aprecia și biscuiții cu cafea, gata în doar câteva minute.
-------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News