Astăzi o să afli cum să faci cel mai bun cheesecake cu caramel. În această rețetă, baza este cea clasică, cu biscuiți tocați și unt. Umplutura este realizată cu brânză tartinabilă și frișcă; iar partea finală, care face acest desert irezistibil și rafinat, este topping-ul: un strat de caramel moale și alune prăjite.
Pentru a face caramelul mai gros și mai stabil, se folosește zahăr, smântână și unt. Cei care doresc pot adăuga un vârf de cuțit de sare și pot obține un caramel sărat, cu un echilibru și mai rafinat de arome.
Iată rețeta și toate sfaturile pas cu pas.
Ingrediente (pentru o formă rotundă de 22 cm)
Pentru blat ai nevoie de:
- 320 g de biscuiți uscați (tip Digestive)
- 150 g de unt
Pentru umplutură ai nevoie de:
- 400 ml smântână pentru prăjituri (sau smântână proaspătă)
- 250 g brânză tartinabilă (tip Philadelphia)
- 130 g zahăr pudră
- 8-10 g foi de gelatină
Pentru topping ai nevoie de:
- 200 g zahăr pudră
- 125 ml de smântână
- 90 g unt
Cum se prepară cheesecake cu caramel
Într-un blender se toacă biscuiții până devin praf, apoi se transferă într-un bol și se adaugă untul topit (îl putem topi la bain-marie sau la microunde și îl lăsăm să se răcească câteva momente).
Amestecăm bine pentru a omogrniza aceste două ingrediente și a obține un amestec pe care îl putem turna într-o formă cu balamale cu diametrul de 22 cm, cu fundul căptușit cu hârtie de copt.
Cu dosul unei linguri, o nivelăm bine pentru a obține o înălțime uniformă și o bază compactă.
Se introduce în frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Se înmoaie gelatina în apă timp de aproximativ zece minute.
Între timp, combinăm brânza Philadelphia și zahărul pudră într-o cratiță mică. La foc mic și amestecând cu un tel de mână, lăsăm să se înmoaie și să se amestece.
Stoarcem și adăugăm gelatina și o lăsăm să se topească complet. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Separat, batem frișca cu ajutorul unui mixer electric.
Încorporăm amestecul de mai înainte și amestecăm: crema va avea tendința de a se desface și vom obține o cremă cu o consistență destul de lichidă. Turnăm umplutura peste baza de biscuiți și dăm la frigider să se întărească cel puțin o oră și jumătate.
Pregătim caramelul: punem zahărul într-o tigaie sau o cratiță și îl topim uscat, adică fără a adăuga apă.
Ținem flacăra nu prea mare pentru a nu se arde sau lipi de fund și amestecăm des cu o lingură de lemn. Inițial va avea tendința de a cristaliza și de a forma cocoloașe, apoi, treptat, se va forma caramel de culoarea clasică a chihlimbarului.
În acest moment adăugăm smântâna de mai multe ori: se va forma puțin fum imediat ce turnăm, dar continuăm să amestecăm.
Luăm de pe foc și adăugăm untul tăiat mărunt. Amestecăm cu un mixer vertical.
Transferăm într-un recipient și punem la frigider pentru cel puțin 1 oră.
La final completăm cheesecake-ul nostru prin întinderea caramelului la suprafață și decorarea cu câteva alune prăjite sau alte fructe uscate, după gust.
----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ -+
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News