O credință veche spune că, dacă coaceți chiflele în Vinerea Mare, acestea nu vor mucegăi în anul următor. O altă tradiție afirmă că o chiflă din cele făcute în Vinerea Mare întotdeauna se păstrează în cazul în care cineva din familie se îmbolnăveşte în anul următor. O bucată mică din chiflă ar fi ruptă pentru a-i hrăni pe pacienţi. Aceste chifle aveau conotații extrem de sfinte și se credea că pot vindeca toate bolile, inclusiv cele mai groaznice boli.
Vezi şi: Ouă de ciocolată făcute în casă. Reţetă simplă şi jucăuşă pentru cei mici şi cei mari
Se spune că aceste delicii dulci consumate în mod tradițional în Vinerea Mare sunt pline de noroc. Superstițiile spun că chiflele coapte vor proteja împotriva naufragiilor și vă vor proteja casa de foc.
De asemenea, vă pot ajuta să vă faceți prieteni. Potrivit unei vechi legende, persoanele care împart o chiflă cu cruce vor rămâne prieteni buni timp de un an dacă spun o rimă specială în timp ce se bucură de delicatese:
„Jumătate pentru tine și jumătate pentru mine, între noi doi va fi bine”.
Chifle de Paşte cu cruce. Ingrediente
Pregătire: 30 de minute
Gătit: 20 de minute
Porţii: 15
Ingrediente pentru chifle:
300 ml lapte gras, plus încă 2 linguri
50g unt
500g făină de pâine
1 linguriță sare
75g zahăr tos
1 lingura ulei de floarea soarelui
Plic de 7 g drojdie cu acțiune rapidă sau ușor de amestecat
1 ou, bătut
75g stafide
50g mix coji confiate
coaja de la 1 portocala
1 măr, curățat, miezul tocat mărunt
1 linguriță de scorțișoară măcinată
Pentru cruce:
75g făină simplă, plus un praf extra
Pentru glazură:
3 linguri gem de caise
Mod de preparare
PASUL 1
Puneţi 300 ml de lapte la fiert, apoi luaţi-l de pe foc și adăugați 50g de unt. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Puneți într-un castron 500g făină, 1 linguriță de sare, 75g zahăr tos și 7g plic de drojdie şi amestecaţi uşor. Faceți o adâncitură în centru. Se toarnă amestecul de lapte și unt, apoi se adaugă 1 ou bătut. Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecați bine, apoi frământaţi totul împreună cu mâinile până când aveți un aluat lipicios.
PASUL 2
Puneţi totul pe o suprafață ușor dată cu făină și frământați ținând aluatul cu o mână și întinzându-l cu cealaltă, apoi pliați-l înapoi. Repetați timp de 5 minute până când este neted și elastic. Puneți aluatul într-un vas uns cu puţin ulei. Acoperiți cu folie alimentară unsă şi ea cu foarte puţin ulei și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de 1 oră sau până la dublarea dimensiunii și un deget apăsaţi în el lasă o adâncitură.
PASUL 3
Cu aluatul încă în vas, adăugaţi 75g de stafide, 50g de coji confiate, coajă de la o portocală, un măr tocat mărunt și o linguriță de scorțișoară măcinată. Frământați în aluat, asigurându-vă că totul este bine distribuit. Se lasă să crească încă 1 oră sau până la dublarea dimensiunii, acoperit din nou cu o folie alimentară bine unsă pentru a opri aluatul să formeze o crustă.
PASUL 4
Împărțiți aluatul în 15 bucăți uniforme (aproximativ 75g pe bucată). Rulați fiecare bucată într-o bilă netedă pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină. Aranjați chiflele pe una sau două tăvi de copt căptușite cu hârtie pergament, lăsând suficient spațiu pentru ca aluatul să se extindă. Acoperiți (dar nu înfășurați) cu mai multă folie alimentară unsă sau cu un prosop curat, apoi puneți-l deoparte pentru a creşte încă 1 oră.
PASUL 5
Încălziți cuptorul la 220C / 200C ventilator / gaz 7. Amestecați 75g făină simplă cu aproximativ 5 linguri de apă pentru a face pasta pentru cruce - adăugați apă 1 lingură pe rând, astfel încât să formeze o pastă groasă. Puneţi într-o pungă pe care o tăiaţi într-un colţ şi trasaţi o linie de-a lungul fiecărui rând de chifle, apoi repetați în cealaltă direcție pentru a crea cruci. Coaceți 20 de minute pe raftul din mijloc al cuptorului, până se rumenesc.
PASUL 6
Încălzește ușor 3 linguri de gem de caise pentru a le topi, apoi strecuraţi-o pentru a elimina bucățile mari de fructe. Cât încă gemul este cald, periați deasupra chiflelor calde și lăsați să se răcească.
Sfaturi pentru chifle perfecte
Drojdia
Folosiţi drojdie cu acțiune rapidă sau ușor de amestecat, care poate fi adăugată direct la ingredientele uscate. Acest lucru este diferit de drojdia care trebuie dizolvată mai întâi în lichid.
Realizarea crucii
Puneți liniile peste chifle încet, astfel încât pasta să „îmbrățișeze” curbele de pe fiecare chiflă.
Făină
Mărcile de făină pot diferi, deci este posibil să fie nevoie să modificați cantitatea de lichid. Dacă amestecul dvs. este uscat și sfărâmicios, adăugați un strop de lapte mai mult.
Mărimea egală
Întotdeauna cântăriţi fiecare bucată de aluat înainte de a modela pentru a vă asigura că toate sunt de aceeași dimensiune și se gătesc uniform.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News