Toți românii adoră chiftelele pufoase, fragede și suculente. Bunicile noastre au trimis din generație în generație secretul: carnea folosită și agentul de afânare. Cele mai bune chiftele se fac din carne de porc mai grasă (cu minim 30% grăsime), iar agentul de afânare poate fi reprezentat de miez de pâine înmuiat în lapte sau apă, de pesmet amestecat cu lapte sau de legume rase (cartofi, morcovi, dovlecei).
E cât se poate de falsă percepția unora că ouăle ar fi cele care fac chiftelele pufoase. Rețeta de chiftele în cele ce urmează este una clasică, pe care bunica o prepara mereu.
Vezi și: Alivancă moldovenească - Rețeta vacanțelor la bunici care nu se uită niciodată
Ingrediente:
1 kg de carne tocată
150 gr de pâine albă
2 cepe
2 ouă
2 căței de usturoi
sare
piper negru
ulei
apă.
Chiftele din carne tocată cu usturoi - Mod de preparare
Alegeți cu grijă carnea și țineți minte că cele mai bune chiftele se fac din carne de porc mai grasă, dar puteți alege de care doriți. Următorul ingredient important pe care îl vom adăuga în carne este ceapa pe care ar trebui să o dați prin răzătoarea mică sau prin mașina de tocat.
Următorul pas ca să iasă pufoase și fragede este să adăugați pâine albă de câteva zile înmuiată în apă fiartă rece.
Punem carnea într-un castron, adăugăm ceapa și usturoiul date prin mașina de tocat, ouăle, pâinea înmuiată și scursă puțin de apă. Nu uitați să puneți sare și piper după gust.
Amestecați totul foarte bine și formați chiftelele nu foarte mici. Le puteți trece prin pesmet sau prin albuș de ou astfel își vor păstra toate sucurile din interior și vor fi aspectuoase la exterior.
Prăjiți-le în ulei încins până se vor rumeni pe toate părțile și acoperiți tigaia cu un capac pentru a le înăbuși la foc mic. Scoateți chiftelele într-o oală, puneți puțină apă și puneți-le la foc 1-2 minute cu capacul pus.
Acesta este secretul bunicii al chiftelelor pufoase, fragede și suculente. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News