Chifteluţe din carne. Rețeta și ingredientele secrete care face diferenţa

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
chiftele_reteta
chiftele_reteta

Fiecare gospodină are propria reţetă de chifteluţe. Unele le înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice, iar altele combină diverse tipuri de carne.

Chifteluţele îţi pot da bătăi de cap: fie nu pui suficient de multă sare, fie nu le prăjeşti cât trebuie, ba îţi ies prea tari, ba prea uscate, ba rămân crude la interior.

Aveți nevoie de 750 de grame de carne tocată, amestec porc-vită, 250 g miez de pâine,  3 gălbenuşuri, 100 ml lapte, 1 praf nucşoară, 1/2 legătură de pătrunjel, 1 ceapă, usturoi și 4 linguri făină sau pesmet,  sare şi piper și, desigur, ulei pentru prăjit.  Puneți pâinea fără coajă în lapte cald să se înmoaie şi apoi se presează şi se pune într-un castron mare. Se adaugă carnea, gălbenuşurile, ceapa tocată mărunt sau trecută prin răzătoare, usturoiul pisat, pătrunjelul, sare, piper şi nucşoara. Se amestecă bine.  Cu palmele umezite se fac chiftele care se trec prin făină sau pesmet, se aplatizează şi se prăjesc în ulei încins. Se scot pe şervete de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Se pot consuma atât calde, cât şi reci.

Vezi și: Prăjitura Bărăgan: desertul care făcea furori în comunism. L-ai gustat sigur măcar o dată

Trucuri pentru cele mai bune chiftele

 

1. Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.

2. Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Combină cu încredere şi după gust mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.

3. Pui prea multe ouă. Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine: o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

4. Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

5. Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

6. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate. Greşit! Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

7. Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel