China dezvăluie planul de construire a unui sistem de sateliți pentru explorarea spațiului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un satelit uriaș s-a prăbușit din spațiu la câțiva metri de o așezare de case. Mingea de foc a speriat cumplit oamenii / Foto: Unsplash
Un satelit uriaș s-a prăbușit din spațiu la câțiva metri de o așezare de case. Mingea de foc a speriat cumplit oamenii / Foto: Unsplash

China a dezvăluit că va începe să construiască sateliți care, până în 2030, vor acționa ca o punte de comunicare între misiunile spre Lună și dincolo de ea și operațiunile de la sol de pe Pământ, a anunțat miercuri presa de stat chineză.

Un pilot al constelației de sateliți va sprijini programul de explorare lunară în curs de desfășurare al Chinei și construirea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), a relatat agenția oficială de știri Xinhua, citându-l pe Wu Yanhua, designerul șef al proiectului de explorare spațială profundă al Chinei.

 

Proiectul va explora Luna cu scopul de a susține locuirea umană pe termen lung



Pentru a da startul construcției constelației - numită Queqiao-2, sau Magpie Bridge-2, după numele podului format din păsări dintr-un mit chinezesc - un satelit releu de comunicații între partea îndepărtată a Lunii și Pământ va fi lansat în 2024 pentru a sprijini misiunile lunare fără echipaj în acest deceniu.

În acel an, China intenționează să lanseze misiunea Chang'e-6 pentru a prelua eșantioane lunare dintr-un bazin antic de pe partea îndepărtată a Lunii.

Misiunea Chang'e-7 va fi lansată în jurul anului 2026 pentru a explora resursele lunare de la polul sud al Lunii, cu scopul de a susține locuirea umană pe termen lung.

Aceasta va fi urmată de misiunea Chang'e-8 în jurul anului 2028, când va fi construit un model de bază al ILRS. Până în prezent, China a obținut participarea Rusiei și a Venezuelei.

China își propune să trimită astronauți pe Lună până în 2030

În faza următoare, o constelație de bază va fi construită în jurul anului 2040 pentru a sprijini comunicațiile, navigația și serviciile de teledetecție pentru misiunile de explorare lunară cu echipaj uman și a spațiului îndepărtat către planete precum Marte și Venus, a declarat Wu.

În 2020, sonda Chang'e-5, fără echipaj, denumită după zeița mitică chineză a Lunii, a adus pe Pământ primele mostre de sol lunar ale Chinei.

China a efectuat prima sa aterizare pe Lună în 2013 și își propune să devină o putere spațială majoră până în 2030, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel