China semnalează că ar putea rata obiectivul de creștere economică

Alexandra Curtache |
Data publicării:
China semnalează că ar putea rata obiectivul de creștere economică / Foto: Captură video youtube
China semnalează că ar putea rata obiectivul de creștere economică / Foto: Captură video youtube

China a anunțat că ar putea să nu-și atingă ținta anuală de creștere economică, în condițiile în care restricțiile Covid apasă asupra celei de-a doua mari economii a lumii.

Publicitate

Joi, Politburo - organul suprem de decizie politică al Partidului Comunist aflat la guvernare - a declarat că urmărește să mențină creșterea economică într-un "interval rezonabil".

Acesta nu a menționat obiectivul oficial de creștere de 5,5% pe care îl stabilise anterior. China continuă să aplice o politică de "zero-Covid" care a dus la închiderea totală sau parțială a marilor orașe.

 

Liderii vor "depune eforturi pentru a obține cele mai bune rezultate posibile"

 

Într-o declarație după reuniunea sa economică trimestrială, Politburo, format din 25 de membri, care este prezidat de președintele Xi Jinping, a declarat că liderii vor "depune eforturi pentru a obține cele mai bune rezultate posibile".

Cu toate acestea, a cerut, de asemenea, provinciilor mai puternice să lucreze pentru a-și atinge obiectivele de creștere.

Analiștii au declarat că lipsa unei mențiuni privind PIB-ul a fost notabilă, deși economiștii au prezis anterior că va fi dificil pentru China să își atingă obiectivul de 5,5%.

"Ținta de creștere de 5,5% nu mai este o necesitate pentru China", declarase Iris Pang, economist șef pentru China la ING Bank, pentru publicația Wall Street Journal.

De asemenea, aceasta a adăugat că China îndeamnă provinciile mai mari să compenseze pentru cele care au fost mai afectate de blocaj.

"Beijingul a cerut ca provinciile care sunt relativ bine poziționate să se străduiască să atingă obiectivele economice și sociale pentru acest an", au declarat într-o notă analiștii de la Nomura, Ting Lu, Jing Wang și Harrington Zhang.

"Credem că Beijingul sugerează că țintele de creștere a PIB-ului pentru provinciile cu condiții mai puțin favorabile, în special pentru cele care au fost puternic afectate de varianta Omicron și de blocaje, ar putea fi mai flexibile.", spun aceștia, conform BBC.

 

China a declarat că economia sa s-a contractat puternic în al doilea trimestru al acestui an

 

Marile orașe chineze, inclusiv principalul centru financiar și de producție Shanghai, au fost puse în blocaje totale sau parțiale în această perioadă.

Piața imobiliară chineză, cândva în plină expansiune, se află, de asemenea, într-o criză profundă, iar vânzările de locuințe au scăzut timp de 11 luni consecutive. Mai mulți dezvoltatori chinezi au întrerupt construcția de locuințe care fuseseră deja vândute, din cauza îngrijorărilor legate de fluxul de numerar.

În ultimele săptămâni, unii cumpărători de locuințe au amenințat că nu-și vor mai plăti ipotecile până la reluarea lucrărilor. În 2020, China a luat decizia rară de a renunța la țintele sale privind PIB-ul, având în vedere pandemia.

 

PIB-ul măsoară dimensiunea unei economii

 

Măsurarea expansiunii sau a contracției sale este una dintre cele mai importante modalități de a măsura cât de bine sau rău funcționează o economie și este urmărită îndeaproape de economiști și de băncile centrale.

De asemenea, acesta ajută întreprinderile să decidă când să se extindă și să recruteze mai mulți lucrători sau să investească mai puțin și să își reducă forța de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel