Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social, proiect al Friedrich Ebert Stiftung România. În Cluj, chiriile din 2023 au fost cu 80% mai mari față de 2015, în timp ce în București creșterea pentru aceeași perioadă a fost de 51%.
Dintre orașele incluse în acest studiu, doar în Berlin și Atena creșterile prețurile medii la închirierea unui apartament cu un dormitor au fost mai mari. Datele provin din baza de date a agregatorului de prețuri Numbeo, iar infograficul a fost realizat în cadrul proiectului Monitorul Social, al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România.
Creșteri de preț în toată Europa
Ultimii ani au văzut o accelerare masivă a migrației interne în toate țările Uniunii Europene, în principal către marile orașe. Pentru a face aceste mutări sustenabile din punct de vedere economic, nou-sosiții trebuie să obțină venituri suficient de ridicate pentru a-și putea acoperi și costurile de viață, inclusiv cele de locuire.
De altfel, și veniturile medii din orașe au crescut considerabil în aceeași perioadă.
În București, veniturile medii au crescut de la 483 de euro în 2015 până la 956 de euro în 2023, adică de aproximativ 98%, pe când în Cluj aceste venituri au crescut de la 421 de euro în 2015 până la 962 de euro în 2023, adică de aproximativ 128%. Spre deosebire, creșterile de venituri în alte orașe mari din Europa au fost mai reduse.
Astfel, în medie, un bucureștean ajunge să plătească aproximativ 53% din veniturile sale lunare pentru a închiria un apartament cu un dormitor în centrul orașului, în timp ce un clujean plătește aproximativ 55% din veniturile sale lunare pentru același fel de apartament. Dintre orașele studiate, numai Atena mai depășește 50% din venitul lunar mediu pentru închirierea unui apartament în centrul orașului. Spre deosebire, în Sofia chiria pentru un apartament central cu un dormitor ar reprezenta 42% din venitul lunar mediu, în Berlin 41%, iar în Lyon aproximativ 38%.
Această modificare reflectă faptul că, în general, veniturile medii din București și Cluj au crescut ușor mai mult decât chiriile. Această dinamică reflectă mai mult ca sigur și schimbarea structurii economice din aceste orașe, în condițiile în care venitul mediu ascunde inevitabil o inegalitate semnificativă.
Vestea bună în acest context este că, deși bucureștenii și clujenii cheltuie în 2023 mai mult de 50% din venituri pentru a închiria un apartament cu un dormitor în centrul orașului, acest procent este în scădere față de anii trecuți, când chiriile reprezentau chiar și 60% din venitul mediu sau chiar 70% în 2015.
594 euro pe lună pentru un apartament cu două camere în București
Potrivit unei analiza Storia, în București, în octombrie 2024, o garsonieră a avut un preț mediu de 368 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 594 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 810 euro/lună. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost în Sectorul 5 pentru apartamentele cu două camere (+27% în octombrie 2024 față de octombrie 2023) și în Sectorul 4, la apartamentele cu trei camere (+27%), în timp ce cele mai mici creșteri au fost în Sectorul 1 pentru garsoniere (+5%) și în Sectorul 6, tot la garsoniere (+5%).
În octombrie 2024, prețurile medii ale chiriilor din București au variat între sectoare. În Sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsonieră a fost în medie de 420 euro/lună, un apartament cu două camere a ajuns la 690 euro/lună, iar unul cu trei camere la 1063 euro/lună. În contrast, cele mai accesibile prețuri s-au înregistrat în Sectorul 4, unde o garsonieră s-a închiriat cu 350 euro/lună, un apartament cu două camere cu 499 euro/lună, iar unul cu trei camere cu 637 euro/lună.
Astfel, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 350 euro (în Sectoarele 2, 4 și 5) și 420 euro (Sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 499 de euro (Sectorul 4) și 690 de euro (Sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 600 euro (Sectorul 6) și 1063 de euro (sectorul 1).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News