Chiroşte sau colţunaşi ca la bunica. Gustarea perfectă pe care toată familia o va iubi

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Chiroşte / colţunaşi (sursa foto: pexels)
Chiroşte / colţunaşi (sursa foto: pexels)

Chiroştele (piroştele) sau colţunaşii, cum mai sunt cunoscute, au o tradiţie în spate în bucătăria românească şi sunt parte din copilăria noastră. Este o gustare minunată care poate fi realizată cu gem, brânză dulce sau brânză sărată, după preferinţe. Un deliciu!

Chiroştele / colţunaşii sunt uşor de făcut şi ingredientele sunt simple, naturale.

Citeşte şi: Clătite din cartofi, rețeta ușoară pentru o masă delicioasă. Merită să încerci să le faci cu acest super secret

Chiroşte / Colţunaşi. Ingrediente

Pentru aluat

500g făină

1 praf de sare

1 ou

1 cană cu apă călduţă

Pentru umplutură

250g de brânză (dulce sau sărată după preferinţe)

1 praf de sare

1-2 ouă

2-3 linguri de zahăr (dacă doriţi să faceţi cu brânză dulce)

esenţă după preferinţe

Pentru cine nu doreşte varianta cu brânză, poate să pună gem de fructe la alegere sau piure de cartofi, fiind un aluat foarte versatil pentru orice tip de umplutură şi care poate fi gustare ori desert.

Pentru servire

Smântână sau crutoane prăjite

 

Mod de preparare

Se pune făina într-un bol cu o gaură în mijloc, unde punem oul zbătut cu un praf de sare.

Amestecăm şi adăugăm câte puţin din apa călduţă până omogenizăm ingredientele şi obţinem un aluat tare, nelipicios.

Ca să realizăm umplutura, amestecăm brânza cu unul sau două ouă şi un praf de sare. Dacă facem varianta dulce, adăugăm acolo şi zahăr şi esenţă şi amestecăm până obţinem o pastă.

Aluatul se întinde pe blat sau pe masă şi se taie în formă de pătrăţele sau cercuri.

În mijlocul fiecărei porţiuni de aluat se pune câte o lingură de umplutură, nu foarte multă ca să nu se desprindă aluatul.

Se pliază în jumătate pătratul sau cercul de aluat sub formă de triunghi ori semicerc şi se presează marginile cu o furculiţă.

Se pune o oală cu apă şi un praf de sare la fiert. Când apa clocoteşte, punem chiroştele şi le lăsăm timp de 15 minute, apoi se scot cu o sită sau cu o lingură.

Pentru servirea lor, aşa cum am menţionat, se poate adăuga smântână sau crutoane crocante, prăjite.

Citeşte şi: Calzone gata în patru paşi. Cea mai rapidă şi simplă reţetă când nu ştii ce să găteşti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel