Christo Grozev, expert în Rusia și jurnalist de investigații, crede că sfârșitul politic al omului forte rus Vladimir Putin este aproape. "Ar putea fi încă din vară, în mod surprinzător, sau nu, până când sancțiunile nu vor afecta viața de zi cu zi a rușilor și rubla își va pierde din valoare, iar acest lucru ar putea dura între cinci și opt luni", a declarat Grozev în cadrul unei conferințe la Viena. Ce se va întâmpla după Putin este deschis, a spus el, deoarece există o luptă pentru putere între adepții liniei dure și moderați.
„Putin mai are doar câteva luni la putere. Va fi răsturnat de către elite“
Christo Grozev este jurnalist de investigație și director executiv al Bellingcat, membru GIJN, un colectiv independent de cercetători cu sediul în peste 20 de țări. Christo a primit mai multe premii pentru jurnalismul său, inclusiv Premiul European Press Prize Investigative Reporting Award pentru o investigație privind otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal.
"Mi-e greu să găsesc un scenariu după care el ar rămâne la putere", a declarat Grozev într-un interviu acordat APA, întrebat despre perspectivele de viitor politic ale lui Putin. "Nu există niciun exemplu în istorie al cuiva care să fi impus un cost atât de ridicat elitei sale și să fi rămas la putere", a declarat el în cadrul conferinței internaționale Time to Decide Europe Summit.
"Cu cât urci mai sus, cu atât starea de spirit este mai proastă"
În același timp, Grozev a subliniat că răsturnarea lui Putin de la putere nu se va produce printr-o revoltă populară. "Va veni din partea elitelor." La urma urmei, ei nu sunt expuși la dezinformare ca populația "și cunosc cifrele și perspectivele reale", a declarat jurnalistul de investigație bulgar, care locuiește la Viena. "Cu cât urci mai sus în piramida puterii, cu atât starea de spirit este mai proastă", a spus Grozev, rezumând starea de spirit din Rusia.
Evoluția ulterioară a războiului din Ucraina "depinde de faptul dacă Putin își asumă riscul politic de a anunța o mobilizare totală", a declarat Grozev. "Are nevoie de aproximativ un milion de soldați pentru a schimba lucrurile". Atât experții militari occidentali, cât și cei ruși consideră că, fără mobilizare, armata rusă ar putea susține doar un război de uzură, cu puține mișcări, până când Ucraina însăși ar putea trece la ofensivă. Experții consideră că o mobilizare generală este puțin probabilă, deoarece ar fi extrem de nepopulară în rândul populației. În plus, Putin ar trebui să declare oficial starea de război pentru aceasta. Până în prezent, încă se vorbește despre o "operațiune specială".
Grozev presupune că Ucraina ar putea recuceri o parte din "republicile populare" pro-ruse din regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk "până la sfârșitul verii". Putin recunoscuse cele două zone separatiste, înființate în 2014, ca state independente chiar înainte de începerea războiului din februarie, pentru a putea invada țara vecină la cererea acestora.
Lupta pentru putere între elitele Rusiei
Grozev a subliniat că Putin a fost responsabil de război. "Persoane apropiate lui au spus că era o obsesie a lui. A urmat sfatul șoimilor, dar a luat singur decizia." Acum, a spus el, există o luptă pentru putere la Kremlin între "șoimi", care favorizează o abordare mai dură a războiului, și "porumbeii" moderați - cu un rezultat incert. "O schimbare de regim ar putea avea loc în două direcții", explică Grozev, "nu sunt sigur cine va câștiga".
De exemplu, spune el, există lobby-uri în tabăra ofițerilor de informații și a ofițerilor militari - siloviki - care au susținut utilizarea armelor chimice și mobilizarea încă de la începutul războiului. Aceștia "cred că Putin a făcut totul greșit", potrivit lui Grozev. De cealaltă parte, a spus el, se află oligarhii, care au avut de suferit de pe urma sancțiunilor occidentale. Aceștia încearcă să obțină acces la siloviki pentru a-l convinge pe Putin să pună capăt războiului, a declarat Grozev. Astfel, porumbeii au o șansă de a învinge, deoarece au un nivel de dezvoltare mai ridicat, mai multe posibilități de manipulare politică și, de asemenea, sprijinul Occidentului, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News