Pentru a o prepara se folosesc cele mai bune ingrediente disponibile, deoarece grija cu care este făcută asigură bunăstarea gospodăriei în anul care vine.
De obicei, este decorat cu o cruce creștină, dar uneori este gravată data unei sărbători, a unei nașteri sau a unei zile de naștere, în funcție de regiunea greacă, deoarece fiecare zonă are propria variantă.
De obicei, desertul este aromatizat cu o rășină de pin uscată numită "mastiihi".
S-ar putea să îți placă și: Cea mai delicioasă salată de Crăciun. Notează rețeta, vei uita de tradiționala salată de boeuf
Christopsomos sau Pâinea lui Hristos, rețetă tradițională grecească de Crăciun
Ingrediente pentru 1 bucată
600 g. Făină de grâu
Un vârf de cuțit de sare
7 g. Drojdie uscată de panificație
120 ml. apă călduță
120 ml. Vin roșu cald
60 ml. Ulei de măsline extravirgin
30 ml. Suc de portocale
30 ml. Coniac
Coaja de la o portocală
90 g. Zahăr
150 g. Stafide sultana
150 g. Nuci tocate
100 g. Muguri de pin
Anason - 1 lingură
Scorțișoară măcinată - 1 linguriță
Cuișoare măcinate - 1/2 linguriță
Nucșoară, măcinată - 1/2 linguriță
Miere - 2 linguri
Suc de lămâie - 1 lingură
Semințe de susan - 1-2 linguri.
Nu rata: Pionono de Crăciun, genial de bun! Aperitiv de milioane! Salvează rețeta
Cum se prepară Christopsomos sau pâinea grecească Hristos
Dificultate: Medie
Timp total: 1 h 20 minute
Pregătire: 40 minute
Gătitul: 40 minute
Timp de repaus: 3 ore
Începeți prin a înmuia stafidele în coniac. Ideal ar fi să le lăsați la înmuiat cel puțin o oră, pentru ca acestea să fie bine hidratate. Într-un castron, se amestecă drojdia cu 60 ml de apă călduță și cele 2 linguri de făină, se amestecă până se dizolvă bine și se lasă amestecul să stea aproximativ zece minute, până când aluatul face bule.
Se pune făina într-un castron, se face o fântână în centru și se toarnă amestecul de drojdie, restul de apă călduță și vinul călduț. Se amestecă până se obține un aluat omogen. Apoi se adaugă restul ingredientelor și se frământă până când totul este bine integrat (este posibil să fie nevoie să mai adăugați puțină făină, dar este mai bine să o faceți puțin câte puțin).
Încearcă și: Fursecuri cu unt, un deliciu care se topește în gură! Doar patru ingrediente și 20 minute și faci cel mai bun desert
Puneți aluatul într-un castron într-un loc cald, acoperiți-l cu o cârpă curată și lăsați-l la crescut până când începe să își dubleze volumul (aproximativ 2 ore). Se frământă din nou pentru a elimina aerul. Îndepărtați două porțiuni de aluat și folosiți restul pentru a forma o pâine. Cu porțiunile de aluat rezervate, facem două rulouri lungi și le așezăm în cruce pe pâine, trăgând capetele spre exterior.
Se pune un recipient cu apă în cuptorul preîncălzit la 180ºC și se așează pâinea în el. Se lasă la cuptor o jumătate de oră la 180ºC, apoi se scoate tava cu apă și se lasă încă zece minute la 200ºC pentru a se rumeni. Între timp, pregătiți toppingul bătând împreună mierea și sucul de lămâie.
Când pâinea este coaptă, se scoate din cuptor, se așază pe un grătar și se pictează bine suprafața ei cu topping, astfel încât să fie lucioasă. La final, se presară deasupra semințe de susan prăjite și se lasă să se răcească bine înainte de a fi consumate.
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News