Christopsomos sau Pâinea lui Hristos, rețeta tradițională grecească de Crăciun care sigur te va cuceri. Aroma ei va cuprinde toată casa

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Christopsomos sau Pâinea lui Hristos, rețeta tradițională grecească de Crăciun care sigur te va cuceri. Aroma ei va cuprinde toată casa
Christopsomos sau Pâinea lui Hristos, rețeta tradițională grecească de Crăciun care sigur te va cuceri. Aroma ei va cuprinde toată casa

Această rețetă de Christopsomos, sau Pâinea lui Hristos, este o tradiție de Crăciun care este considerată sacră în gospodăriile ortodoxe grecești. Această pâine se pregătește în Ajunul Crăciunului, în credința că Hristos va veni și va mânca din ea în timpul nopții.

Pentru a o prepara se folosesc cele mai bune ingrediente disponibile, deoarece grija cu care este făcută asigură bunăstarea gospodăriei în anul care vine.

De obicei, este decorat cu o cruce creștină, dar uneori este gravată data unei sărbători, a unei nașteri sau a unei zile de naștere, în funcție de regiunea greacă, deoarece fiecare zonă are propria variantă.

De obicei, desertul este aromatizat cu o rășină de pin uscată numită "mastiihi".

S-ar putea să îți placă și: Cea mai delicioasă salată de Crăciun. Notează rețeta, vei uita de tradiționala salată de boeuf

Christopsomos sau Pâinea lui Hristos, rețetă tradițională grecească de Crăciun

 

Ingrediente pentru 1 bucată

600 g. Făină de grâu

Un vârf de cuțit de sare

7 g. Drojdie uscată de panificație

120 ml. apă călduță

120 ml. Vin roșu cald

60 ml. Ulei de măsline extravirgin

30 ml. Suc de portocale

30 ml. Coniac

Coaja de la o portocală

90 g. Zahăr

150 g. Stafide sultana

150 g. Nuci tocate

100 g. Muguri de pin

Anason - 1 lingură

Scorțișoară măcinată - 1 linguriță

Cuișoare măcinate - 1/2 linguriță

Nucșoară, măcinată - 1/2 linguriță

Miere - 2 linguri

Suc de lămâie - 1 lingură

Semințe de susan - 1-2 linguri.

Nu rata: Pionono de Crăciun, genial de bun! Aperitiv de milioane! Salvează rețeta


Cum se prepară Christopsomos sau pâinea grecească Hristos

 


Dificultate: Medie
Timp total: 1 h 20 minute
Pregătire: 40 minute
Gătitul: 40 minute
Timp de repaus: 3 ore

Începeți prin a înmuia stafidele în coniac. Ideal ar fi să le lăsați la înmuiat cel puțin o oră, pentru ca acestea să fie bine hidratate. Într-un castron, se amestecă drojdia cu 60 ml de apă călduță și cele 2 linguri de făină, se amestecă până se dizolvă bine și se lasă amestecul să stea aproximativ zece minute, până când aluatul face bule.

Se pune făina într-un castron, se face o fântână în centru și se toarnă amestecul de drojdie, restul de apă călduță și vinul călduț. Se amestecă până se obține un aluat omogen. Apoi se adaugă restul ingredientelor și se frământă până când totul este bine integrat (este posibil să fie nevoie să mai adăugați puțină făină, dar este mai bine să o faceți puțin câte puțin).

 

Încearcă și: Fursecuri cu unt, un deliciu care se topește în gură! Doar patru ingrediente și 20 minute și faci cel mai bun desert

 

Puneți aluatul într-un castron într-un loc cald, acoperiți-l cu o cârpă curată și lăsați-l la crescut până când începe să își dubleze volumul (aproximativ 2 ore). Se frământă din nou pentru a elimina aerul. Îndepărtați două porțiuni de aluat și folosiți restul pentru a forma o pâine. Cu porțiunile de aluat rezervate, facem două rulouri lungi și le așezăm în cruce pe pâine, trăgând capetele spre exterior.

Se pune un recipient cu apă în cuptorul preîncălzit la 180ºC și se așează pâinea în el. Se lasă la cuptor o jumătate de oră la 180ºC, apoi se scoate tava cu apă și se lasă încă zece minute la 200ºC pentru a se rumeni. Între timp, pregătiți toppingul bătând împreună mierea și sucul de lămâie.

Când pâinea este coaptă, se scoate din cuptor, se așază pe un grătar și se pictează bine suprafața ei cu topping, astfel încât să fie lucioasă. La final, se presară deasupra semințe de susan prăjite și se lasă să se răcească bine înainte de a fi consumate.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt          
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g          
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G          

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ   

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel