Cifre INS: Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5228 lei

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Creștere salarială pentru badante, dezamăgitoare în 2025! Angajatorii primesc însă un bonus uriaș de 850 de euro (Foto: Freepik)
Creștere salarială pentru badante, dezamăgitoare în 2025! Angajatorii primesc însă un bonus uriaș de 850 de euro (Foto: Freepik)

Câștigul salarial mediu net a crescut cu 70 de lei în septembrie, ajungând la 5228 lei. Cele mai mari venituri, în IT, cele mai mici, în confecții.

Potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a ajuns la 5228 de lei în luna septembrie, în creștere cu 1,4% față de luna august, adică un avans de 70 de lei. Câștigul salarial mediu brut a înregistrat, de asemenea, o creștere, situându-se la 8553 de lei, cu 110 lei (1,3%) mai mare decât în luna precedentă.

Cele mai mari câștiguri salariale s-au înregistrat în sectorul IT, unde salariul mediu net a atins 11.626 de lei, în timp ce veniturile cele mai mici s-au consemnat în industria de confecții, unde salariul mediu net a fost de doar 3016 lei.

În septembrie 2024, majoritatea sectoarelor economice au înregistrat creșteri ale salariilor medii nete față de august, creșterile fiind susținute de prime ocazionale, precum cele trimestriale, anuale, de performanță sau specifice unor evenimente, cum ar fi „Ziua petrolistului”. De asemenea, angajații au beneficiat de drepturi în natură, ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. INS subliniază că aceste majorări au fost susținute și de creșterea producției și a încasărilor în funcție de proiecte și contracte.

Printre cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au numărat extracția petrolului brut și a gazelor naturale, unde veniturile au crescut cu 13,3%, și fabricarea produselor de cocserie și a celor rezultate din prelucrarea țițeiului, cu un avans de 12,7%.

Pe de altă parte, scăderile salariale în unele sectoare au fost cauzate de lipsa unor prime ocazionale acordate anterior, de reduceri ale drepturilor în natură și ale ajutoarelor bănești, dar și de nerealizările de producție sau de încasările reduse pe anumite proiecte. Cele mai notabile scăderi au fost înregistrate în sectorul activităților auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii, unde salariile au scăzut cu 11,6%.

Comparativ cu septembrie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%, indicele câștigului salarial real situându-se la 108,8% față de aceeași lună a anului precedent și la 101,1% față de august 2024. Raportat la luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 251,2%, cu o creștere de 2,5 puncte procentuale față de august 2024.

Vezi și: Vești bune pentru românii din Marea Britanie. Cresc salariile din aprilie 2025

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel