Cifrele adevărului: La stat se stă pe bani mulți. Salarii mai mari în medie cu 1800 lei decât la privat

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Discrepanțe între salariile de la stat și de la privat (Foto: Freepik)
Discrepanțe între salariile de la stat și de la privat (Foto: Freepik)

Anomalie sesizată de ani buni de către analiști. Salariile bugetarilor sunt mai mari, în medie, cu 1800 lei decât la privat.

Analistul economic Iancu Guda a postat un mesaj pe Facebook în care sprijină inițiativa președintelui Senatului, Ilie Bolojan, de a moderniza instituțiile publice prin profesionalizarea aparatului bugetar. Guda argumentează că este esențial ca angajările în sectorul public să fie realizate pe baza unor concursuri corecte, cu justificări clare și evaluări periodice, pentru a asigura un sistem eficient și sustenabil.   

„Susțin demersurile președintelui Senatului, Ilie Bolojan, de a moderniza instituțiile publice pornind de la profesionalizarea aparatului bugetar. Evident că este FOARTE NORMAL să fii angajat pe baza de concurs, dacă fișa postului și activitatea justifică munca și salariul.  

Am lucrat în corporații aproape 20 de ani, din care peste 10 la nivel de top management și director general: IMPOSIBIL și INADMISIBIL să angajez pe cineva fără concurs, fără justificare de necesitate, fără criterii de performanță, fără evaluări periodice și plan de acțiune/disponibilizare pentru aceia care performează semnificativ sub media celorlalți și nu își dau silința să învețe/îmbunătățească rezultatele. 

Doar că, în sectorul public, mulți s-au obișnuit cu favoruri politice pe linie de partid: angajare pe viață fără concurs, fără criterii de performanță și evaluare periodice. De aceea am ajuns unde am ajuns.  

România conduce topul european la ponderea salariilor publice, cu 27% anul trecut, media europeană fiind 18%. Impact: 50 MILIARDE LEI plătim în plus pentru salariile din sectorul public raportat la cât încasează statul.  

În sectorul public se câștigă în medie cu 1.800 lei mai mult decât în cel privat, diferența de acum 2 ani fiind 1.400 lei, deci crește constant. Cu aprox. 33% se câștigă mai bine la stat. Când te gândești că unii sunt angajați fără concurs, nu au criterii de performanță, stres sau program aglomerat … evident că ‘protestează subit’ și nu le convine o normalitate: să fie evaluați periodic pe bază de concurs.  

Pentru că plătim atât de multe salarii raportat la venituri, avem cel mai mare deficit fiscal din UE și ne împrumutăm cel mai scump din UE. De aceea, datoria publică a României crește exponențial: cu 750 miliarde RON doar în ultimii 5 ani (2020-2024), față de avansul de 250 miliarde lei în deceniul precedent (2010-2019). Ne împrumutăm de 3 ori mai MULT, într-un ritm de 2 ori mai ACCELERAT, plătind cele mai mari dobânzi la datorie. De ce? NEJUSTIFICAT. NESUSTENABIL. Plătește sectorul privat cu taxe mai mari! INECHITABIL!”  

Guda atrage atenția asupra discrepanțelor dintre sectorul public și cel privat, unde salariile sunt cu 1.800 de lei mai mici, iar ritmul de creștere al diferenței este accelerat. El susține că această inechitate între cele două sectoare este una dintre cauzele principale ale presiunilor fiscale care afectează economia națională.  

România, avertizează analistul, are cel mai mare deficit fiscal din Uniunea Europeană, iar datoria publică a crescut exponențial în ultimii cinci ani. „Ne împrumutăm de trei ori mai mult și într-un ritm de două ori mai accelerat decât în trecut, plătind cele mai mari dobânzi din UE. Este un sistem nesustenabil”, subliniază Guda.  

Încep tăierile la Senat

 

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat recent că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de maşini a forului legislativ şi a cotei de combustibil vor fi reduse cu 20%.

"Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată şi cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie şi în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în aşa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operaţiune să se finalizeze. Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veţi constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi nişte economii substanţiale în aşa fel încât să-i respectăm pe cetăţenii ţării noastre", a declarat Bolojan, la Senat.

El a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de maşini a Senatului şi a cotei de combustibil cu 20%.

"Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum luni se lucra în plen, iar marţi în comisii. Vom lucra şi miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în aşa fel încât în urma acestui pachet de activităţi extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experţilor care vor veni la dezbateri şi per total calitatea legilor şi a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună", a adăugat Bolojan.

Preşedintele Senatului a arătat că în ceea ce priveşte regulamentul de funcţionare senatorii îşi propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în aşa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simţ să fie sancţionaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel