Cinci destinații turistice interzise femeilor: Locuri fascinante pe care doar bărbații le pot vizita

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cinci destinații turistice interzise femeilor: Locuri fascinante pe care doar bărbații le pot vizita / Foto: Unsplash
Cinci destinații turistice interzise femeilor: Locuri fascinante pe care doar bărbații le pot vizita / Foto: Unsplash

Călătoriile pot fi o experiență de neuitat, însă nu toate destinațiile sunt accesibile tuturor. În acest articol, explorăm cinci dintre aceste locuri unice, trei dintre ele fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar un al patrulea aspirând să devină unul, și descoperim motivele istorice și culturale pentru care femeile nu au voie să le viziteze.

Aceste cinci destinații turistice sunt celebre nu doar pentru peisajele lor spectaculoase sau pentru importul istoric, ci și pentru că interzic turiștii de sex feminin. De la credințe religioase străvechi la restricții de moralitate din epoca nazistă, iată cinci locuri care sunt interzise femeilor, conform National Geographic.

 

Muntele Athos, Grecia

 

De peste 1.000 de ani, pelerinii și călugării creștini ortodocși s-au adunat la zeci de mănăstiri ortodoxe orientale de pe și din jurul Muntelui Athos, situat pe o peninsulă pitorească din nordul Greciei. "Sfântul Munte" și cei peste 160 de kilometri de teren din jurul său au fost protejați ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anii 1990 pentru "semnificația sa universală excepțională".

Dar, deși Muntele Athos poate avea "semnificație universală", nu este universal deschis. Începând cu anul 1046 d.Hr., femeile și animalele de sex feminin deopotrivă au fost interzise în Peninsula Athos - excluzând doar pisicile de sex feminin.

Nu numai că mănăstirile de pe munte interzic femeile, pe motiv că prezența lor ar îngreuna respectarea jurământului de celibat de către călugări, dar tradiția ortodoxă susține că Muntele Athos aparține Fecioarei Maria și că nicio altă femeie nu poate vizita pământul său sfințit. Femeile au încercat totuși să se strecoare în peninsulă îmbrăcându-se în haine bărbătești, iar în 2019 a fost dezgropat un set de oase feminine sub o capelă bizantină de pe sit.

 

Muntele Ōmine, Japonia

 

Muntele Ōmine din Japonia, situat pe insula Honshu, este cunoscut pentru semnificația sa sacră și pentru patrimoniul său cultural. Desemnat și ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, muntele atrage călători și chiar membri ai familiei imperiale, oferind un peisaj montan deosebit de liniștit.

Însă femeilor le-a fost interzis accesul pe vârful Ōmine timp de peste 1.000 de ani, din cauza "distragerii atenției" pe care ar reprezenta-o pentru pelerinii bărbați și din cauza interdicțiilor privind prezența femeilor aflate la menstruație la ritualuri. Peste 10.000 de femei japoneze au făcut o petiție pentru ridicarea acestei interdicții atunci când muntele a fost desemnat ca sit al patrimoniului UNESCO în 2004.

 

Insula Okinoshima, Japonia

 

Un alt sit de patrimoniu sacru din Japonia interzice accesul femeilor: Insula Okinoshima, o mică insulă în largul orașului Fukuoka. Insula este considerată o zeitate și este recunoscută de UNESCO pentru tradiția de venerare a unei insule sacre. Originile sale tradiționale se concentrează în jurul a trei zeițe ale mării comemorate în trei sanctuare de pe Okinoshima.

Insula este în mare parte interzisă ambelor sexe, dar în fiecare an sute de bărbați o vizitează pentru un festival. În 2017, un oficial a explicat că scurta călătorie pe insulă este considerată prea periculoasă pentru femei și că acestea au interdicție pentru propria lor siguranță.

 

Herbertstrasse, Hamburg, Germania

 

Europa liberală se mândrește cu Herbertstrasse din Hamburg, o stradă interzisă femeilor care nu sunt lucrătoare sexuale. Situată în apropierea Reeperbahn, un cartier faimos pentru luminile sale roșii, Herbertstrasse este renumită pentru ferestrele cu sute de lucrătoare sexuale îmbrăcate sumar. Vizitatorii trebuie să treacă de bariere metalice cu semne care interzic explicit accesul femeilor și bărbaților sub 18 ani.

În 1933, naziștii au închis strada cu bariere, pentru a controla munca sexuală și viciul. Începând din 1933, naziștii au arestat peste 3.000 de femei din Hamburg ca "asociali", multe dintre ele murind în lagăre de concentrare.

 

Parcul Național Band-e-Amir, Afganistan

 

Cunoscut ca versiunea afgană a Marelui Canion, Band-e-Amir din provincia Bamiyan este renumit pentru lacurile spectaculoase, stâncile înalte și barajele naturale. Parcul național, deschis în 2009 și nominalizat pentru recunoaștere UNESCO, a fost lăudat ca un simbol al progresului postbelic al Afganistanului.

În 2023, guvernul afgan condus de talibani a anunțat că parcul este interzis vizitatorilor de sex feminin din cauza unor încălcări ale "pudorii". Această măsură face parte dintr-o serie de restricții care țin femeile departe de viața publică. Turismul a scăzut de când interdicția a intrat în vigoare, împiedicând vizitatorii de sex feminin să vadă unele dintre cele mai impresionante peisaje ale națiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel