„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cine are un rol cheie în transmiterea tradițiilor românești în diaspora. Valeriu Barbu: Ei sunt români în adevăratul sens al cuvântului!

Gabriela Ungureanu |
Data publicării:
Cine are un rol cheie în transmiterea tradițiilor românești în diaspora. Valeriu Barbu: Ei sunt români în adevăratul sens al cuvântului! / Sursă foto: Pxhere
Cine are un rol cheie în transmiterea tradițiilor românești în diaspora. Valeriu Barbu: Ei sunt români în adevăratul sens al cuvântului! / Sursă foto: Pxhere

Valeriu Barbu, fondatorul Cenaclului românesc de la Roma, a fost invitat la dezbaterea "Tradiții românești în diaspora - Ediția I", organizată de ȘtiriDiaspora.ro, unde a vorbit despre importanța educației și a familiei, în transmiterea tradițiilor românești în afara graniţelor țării.

În cadrul dezbaterii moderate de Gabriel Nuță-Stoica, Valeriu Barbu a punctat și faptul că "România este cel mai mare exportator de tradiție și cultură populară, cel puțin din spațiul UE".

"În opinia mea, România este cel mai mare exportator de tradiție și cultură populară, cel puțin din spațiul Uniunii Europene! De ce spun aceasta? Pentru că oriunde mergem în marile țări ale Europei vedem ia românească și nu doar atât. Vedem tot ceea ce ţine de tradiție! Nu cred că acest lucru se întoarce și către România. Poate ați umblat mai mult sau ați trăit în România și ați văzut următorul lucru: Comunităţile străine, respectiv germanii, austriecii, olandezii, italienii și alte comunităţi nu aduc atâtea tradiții populare cât ducem noi afară.

În ceea ce priveşte instituțiile statului, oricât am fi noi democratic de critici față de ele, de politică, nu avem cum să nu recunoaștem eforturile instituțiilor din ultimii ani. De exemplu, dacă facem o paralelă despre cum arăta comunitatea românească din afara granițelor, ce făcea și ce relații avea cu instituţiile, în urmă cu 10 - 15 ani, și ce se întâmplă acum! Este un salt calitativ net superior, o implicare și o organizare temeinică, lucru care merită lăudat, chiar dacă mai este loc să facem mai mult, mai bine", a spus Valeriu Barbu.

 

Rolul educației și familiei în transmiterea tradițiilor

 

"Dumneavoastră aveți o experiență bogată, pentru că trăiți de atâţia ani acolo, în străinătate, cât de important este rolul educației și familiei în transmiterea acestor tradiții? Mai exact, în contextul actual, cum pot comunitățile românești să adapteze și inoveze tradițiile, astfel încât să le facă relevante?", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, redactor-şef adjunct Știri Diaspora.

"Atunci când folosim cuvântul educație, ne ducem strict la familie. Aici nu vorbim de instrucţie, de școală, ci de educație. Educaţia nu o face școala, știm foarte bine asta, pentru că ea instruiește. Prin urmare, familia, respectiv dacă adulții nu au o atracție puternică, nu au o regăsire identitară în tradiţie, în cultură, au astfel puţin să le ofere copiilor lor! Am foarte multe exemple în acest sens, în care părinții care au iubit acasă tradițiile, au fost români în adevăratul sens al cuvântului au transmis aceasta şi copiilor. Și au făcut-o într-un mod firesc! Era normal să se întâmple aceasta, țineau foarte tare ca odraslele lor să aibă apartenenţă şi respect față de originea părinţilor. Vă spun aceasta, pentru că foarte mulți copii sunt născuți în afara graniţelor și o să rămână acolo, din păcate", a mai spus Valeriu Barbu, în cadrul dezbaterii "Tradiții românești în diaspora - Ediția I", organizată de Ştiri Diaspora.ro.

Vezi mai multe în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

30 iun 2024, 16:58 in Social
Elveția: imigrația a crescut
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel