„Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finale lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Ciucă, la finalul BPN al PNL.
Ligia Deca este licenţiată în inginerie navală şi navigaţie
Ligia Deca s-a născut la 22 decembrie 1982.
Este licenţiată în inginerie navală şi navigaţie în cadrul Universităţii Maritime Constanţa (2006) şi a absolvit studii de masterat în management maritim şi portuar în cadrul aceleiaşi universităţi (2008).
Este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat de Universitatea din Luxemburg (2016) şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College, Bucureşti (2019), potrivit biografiei publicate pe www.presidency.ro.
În 2008, a coordonat proiectul pilot al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, în cadrul Societăţii Academice din România (2008). A fost preşedintele Uniunii Studenţilor din Europa (2008-2010), ceea ce a presupus, între altele, reprezentarea organizaţiei în cadrul Bologna Follow-Up Group, structurile Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi UNESCO, conform notelor biografice publicate pe www.romaniacurata.ro. A coordonat Secretariatul Bologna (2010-2012), gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area în 2012.
A deţinut poziţiile de consultant extern în Consiliul Europei (2012-2015), expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (2012-2015) şi de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative - SNSPA (2019-2021). A fost membră a grupului de experţi al Comisiei Europene pe tema ''Ştiinţa în educaţie'' (2014) şi a Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România (2017-2020), potrivit www.presidency.ro.
La 29 iunie 2015, a fost numită consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar la 23 decembrie 2019, a fost numită în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de educaţie şi cercetare, de către preşedintele Klaus Iohannis, coordonând proiectul România Educată, conform autobiografiei publicate pe reţeaua LinkedIn.
Din 2022, este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Este autoare şi coautoare a numeroase articole şi studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News