Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost arestat, la finalul lunii iunie, de Curtea de Apel Craiova la solicitarea Tribunalului Districtual al Statelor Unite ale Americii - Districtul de Sud al Statului California. Asta după ce instanţele din Craiova l-au achitat definitiv pentru o parte din acuzaţii, iar în cazul unor infracţiuni de înşelăciune, judecătorii au decis "încetarea procesului penal", deoarece bărbatul s-a împăcat cu victimele, le-a înapoiat banii şi a încheiat acorduri la notariat. Un caz care a fost instrumentat de procurorii DIICOT în colaborare cu agenţi FBI. Dosarul în care Luigi Cristinei Popescu, zis "Luis", a fost judecat pentru fapte din 2011-2012, este plin de interceptări şi mărturii ale victimelor. Zeci de romi care voiau să ajungă în SUA sau Canada i-au plătit mii de dolari pentru servicii. Ancheta DIICOT a dezvăluit cum sute de romi au migrat ilegal în Statele Unite ale Americii şi Canada. Aceştia au spart cea mai bine păzită frontieră din lume, anume graniţa dintre SUA şi Mexic. Este vorba de un zid înalt de 5 metri, care are camere de supraveghere şi senzori care detectează orice mişcare. Profitul întregii grupări a fost evaluat la aproximativ un milion de euro, scrie Ziare.com
Skimmerul, infracţiuni în New York
Al doilea roman extrădat vineri in SUA se numeşte Andrei Răzvan Rusu şi este cercetat pentru infracţiuni informatice, cibernetice - furt de identitate, care la fel a comis infracţiuni la nivel internaţional. Autorităţile SUA au obţinut dovezi (inclusiv înregistrări video de supraveghere, interceptări electronice şi telefonice, date de localizare de telefonie mobilă, evidente bancare şi colete confiscate) prin care au identificat un grup de persoane, inclusiv pe Andrei Răzvan Rusu, care au participat la o conspiraţie de efectuare de operaţiuni de "skimming" în Statele Unite, inclusiv în zona oraşului New York City.
Marcel Vela: Asistăm la un fapt care ţine de extrădarea a doi cetăţeni capturaţi în România
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost prezent, vineri, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", de unde au fost extrădate două persoane urmărite prin Interpol pentru trafic de persoane şi infracţiuni informatice.
"Asistăm la un fapt care ţine de extrădarea a doi cetăţeni capturaţi în România de către forţele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne - care au comis infracţiuni internaţionale. Este vorba despre un cetăţean care este în vârful unei reţele de trafic internaţional de persoane în România, Mexic şi SUA. Extrădarea se face în baza deciziei Curţii de Apel Craiova. Celălalt este un cetăţean care a comis infracţiuni informatice, cibernetice, furt de identitate, care a comis infracţiuni la nivel internaţional", a declarat Marcel Vela.
El a precizat că operaţiunea de capturare a celor doi s-a realizat în urma colaborării MAI cu poliţiştii Interpol de la Washington, care se află la Bucureşti pentru a-i prelua pe cei doi. "Este încă o dovadă că soluţia pentru combaterea infracţionalităţii este cooperarea, atât la nivel naţional, şi aici mă refer la o colaborare serioasă, corectă şi operativă între toate instituţiile din România - Poliţie, parteneri, Parchete şi tot ce înseamnă procesul în sine care se derulează în instanţele de judecată -, la fel cum este importantă cooperarea cu instituţiile internaţionale, cu partenerii strategici, pentru că infracţionalitatea nu este doar în România, în această perioadă de globalizare şi de liberă circulaţie, infracţionalitatea este la nivel internaţional", a mai spus Vela.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News