Cine sunt jurnaliștii din diaspora?

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Membrii fondatori ai Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni. Detalii în exclusivitate!

 

În acest week-end s-au pus bazele Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, UJRP. Sună pompos, nu? Da! Și așa și trebuie: Pentru că pentru prima dată sub semnul acestei formule ne-am întâlnim noi, jurnaliștii români, cei care scriem și vorbim zilnic despre problemele sau satisfacțiile fiecărui român care a ales independent sau forțat de împrejurări să-și câștige existența dincolo de granițele țării. Despre modul în care autoritățile statului unde vă aflați vă tratează cu respect sau indiferență sau despre modul în care statul român prin instituțiile sale sau efemerii politicieni vă amăgesc cu promisiuni și angajamente deșarte.

 

 

A venit rândul nostru, să vorbim despre...noi, oamenii din spatele informației pe care o găsiți publicată în paginile ziarelor sau pe site-urile publicațiilor.

 

Din Anglia până în Cipru, din România până în Canada. Nu suntem mulți, dar suntem o forță. A cuvântului și a expresiei. A celor care înțeleg să-și facă meseria cu drag și pasiune pentru comunitate. Și de astăzi suntem UJRP.

 

Pe Cristina Sofronie, redactor - șef al Publicației ZIG - ZAG Român- Canadian, am cunoscut-o la Viena, ca pe mulți dintre cei care au participat la fondarea acestei Uniuni, dar pe care îi știam de mult prin intermediul articolelor pe care le semnau.

 

Ce m-a impresionat a fost înverșunarea ei de a scrie “doar de bine”, în condițiile în care Good news is NO News - primul lucru pe care îl înveți în școala de jurnalism. Publicațiile din România ar muri fără hoți, țigani, morți, violuri etc.


Ei bine, explicația a fost șocantă: “Sunt obligată să duc ziarele tipărite la Biblioteca Națională din Montreal, unde sunt înregistrate și traduse. Rămân deci în istorie, iar dacă cineva va căuta informații despre România va înțelege că suntem o țară de hoți și violatori, ceea ce nu este adevărat. Așa că am o mare responsabilitate!”

 

Liviu și Carmen Drăghici Hopârtean sunt doi jurnaliști români care locuiesc în Belgia, fondatori ai Radio TV Arthis și Revista “Quoi de neuf!”. Am fost surprinși să aflăm despre numeroasele evenimente organizate la Bruxelles, dar mai ales despre faptul că la ultimul dintre ele reprezentanții Primăriei le-au spus că o Piață (cam ca cea de la Universitate) nu le va fi de ajuns pentru numărul de participanți la care se așteaptă. Jos pălăria!

 

Ana-Maria Cuciureanu, jurnalist la Romedia în Grecia și realizator al emisiunii Cosmos Romanesc la Radio tv Unirea din Austria, este de pus la rană! O moldoveancă plină de viață și umor, cu două facultăți și un masterat, cu care am râs încontinuu. 

 

O întâmplare tragi-comică a determinat-o să își depășească limitele și să facă ceea ce își dorește într-o țară în care bariera limbii și a cunoașterii a fost cel mai dificil adversar.


Mai exact, de ziua ei, s-a trezit că invitații s-au șters la fund, la propriu, cu cartea ei preferată pe care o răsfoia de multe ori în baie. A plâns de nervi, dar s-a ambiționat să își dorească mai mult, de la ea, de la cercul de prieteni, de la comunitate.

Și a reușit. Acum are și un proiect de educare a copiilor români din Grecia, prin intermediul căruia elevii învață să vorbească corect românește.

 

Și rămân la Grecia pentru a v-o prezenta pe Ana Țuțuianu, fondatorul Ro-Media, cea mai ambițioasă persoană pe care o cunosc. S-a impus în presa din Grecia, a învățat limba greacă la perfecție, este interpret și traducător autorizat și îi ținem pumnii pentru ca în curând să pledeze în Judecătoriile din Grecia.

 

Pe Laura și Constantin Hant, fondatorii morali ai UJRP, ar fi bine să îi clonăm sau să propunem măcar să fie obiect de studiu în laborator. Au fondat Asociația Mihai Eminescu din Viena, dar între multe alte domenii de activitate, scopul lor în viață este de a le arăta străinilor cât de talentați sunt românii, cât de deștepți, ce cultură frumoasă avem, cât de bună este mâncarea noastră, ce suflet bun zace în burduf de ...brânză!

 

Și dacă nu vor fi studiați în laborator, ar trebui măcar ca politicienii care se arată interesați de soarta românilor, să dea dovadă de aproape la fel de multă implicare și devotament, ca să nu mai vorbim de filantropie...

 

Veronica Ivanov face presă în Cipru, la Ziarul românesc “Pulsul Afroditei“. Dar ce mi-a atras atenția a fost dedicarea pentru ajutorarea femeilor defavorizate și a românilor aflați în situații dificile. Aduna inclusiv pachete cu haine și mâncare pentru comunitate, deși oamenii își aduc aminte de activitatea ei doar atunci când sunt la greu.

 

Despre Doina Meessner din Israel, am rămas cu toții uimiți. Conduce și editează de o sumă venerabilă de ani, o revistă și un ziar săptămânal în Israel, care se vinde ca pâinea caldă! Are redactori angajați și la final de lună, iese pe profit!

 

Daiana Matieș este redactor șef la Zig Zag de România și face emisiuni la Freies Radio für Stuttgart. Aș adăuga: talentă, discretă, cu simțul umorului și foarte descurcăreață. Fără ea nu am fi comandat singuri un covrig!

 

Dan Aurelian Pătrașcu lucrează la Occidentul Românesc în Spania. Tânăr, ambițios, pragmatic. Am aflat deci multe informații utile. Vă dezvălui doar una: e timpul să investiți în imobiliare în Spania. O casă de vacanță, într-o localitate pe malul mării, pe lângă Valencia poate ajunge la 60 de mii de euro. Un chilipir!

 

Andi Rădiu, jurnalist la Gazeta Românească în Italia, iubește oamenii, mancarea, vacanțele și familia! Face jurnalism din pasiune, știe să trăiască frumos, să deranjeze când trebuie, să râdă, să atace cu argumente, să fie ironic, să glumească și în final să fie iubit la rândul lui de cei care ajung să îl cunoască.

 

Ionica Armanca este sufletul Jurnalului Românesc din Viena. Mic de statură dar de mare caracter, fie doar și pentru faptul că s-a încăpățânat să își ducă la îndeplinire misiunea de a ne strânge de pe străzile Vienei ca pe oi rătăcite. Îți suntem recunoscători!

 

Mircea Maier este jurnalist în Marea Britanie la Ziarul Românesc Weekly și a fost cules de Sorin Cehan, președintele UJRP, cel care coordonează trei publicații în trei țări: Anglia, Germania și Italia și sperăm să ne coordoneze cât mai bine pentru a rămâne uniți în obiectivul nostru de a fi o voce și o forță în a relata cu sinceritate faptele, așa cum Ionuț Țene, coordonatorul Napoca News, și-a dorit în recenta carte lansată la Viena, “Împotriva Curentului.”

 

Un editorial Stiri diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel