Cine urmează la șefia Hezbollah

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Foto: Agerpress - Susținători Hezbollah
Foto: Agerpress - Susținători Hezbollah

Vineri seara a avut loc un atac a aviației militare a Israelului, în Beirut, Liban. Operațiunea militară a vizat eliminarea lui Hassan Nasrallah, considerat liderul suprem al grupării teroriste Hezbollah.

Mișcarea șiită politică și militară, apărută prima dată ca partid și organizație paramilitară în Liban, în 1982, a fost condusă Abbas al-Musawi. După asasinarea acestuia din 1992 tot de Israel, gruparea teroristă este condusă de Hassan Nasrallah. Cu Nasrallah la conducere, gruparea a crescut considerabil, devenind partid politic, cu 12 membri în parlament și miniștri în guvern. În același timp, Hezbollah a devenit o forța militară, mult mai puternică decât armata libaneză.

Sâmbătă, Hezbollah a confirmat uciderea lui Nasrallah, în sediul statului său major din cartierul Dahiye, din sudul Beirutului, împreună cu mai mulți comandanți ai săi.

Gruparea teroristă Hezbollah trebuie să-și aleagă acum un nou conducător. Cel mai probabil, Hashem Safieddine este considerat de majoritatea ca moștenitorul legal a lui Nasrallah. Condițiile primordiale pentru a putea conduce partidul sunt: să fii membru al Consiliului Shura și să fii o personalitate religioasă.

Până când Consiliul Shura, cel mai înalt organ al partidului, care este format din șapte persoane, va alege următorul conducător, numărul doi al Hezbollah, Naim Qasem, va conduce partidul.

Posibilul succesor, Hashem Safi Al Dine, numele adevărat a lui Safieddine, are 60 de ani și este văr matern cu Nasrallah. Acesta a fost desemnat de Statele Unite, în 2017, terorist global și a fost considerat numărul doi din Hezbollah, înaintea de moartea lui Nasrallah. Safieddine este șeful Consiliului Executiv, supraveghează afacerile politice ale Hezbollah și face parte din Consiliul Jihad, care gestionează operațiunile militare ale grupului. De asemenea, el este unul dintre cei mai importanți membri ai Consiliului Shura, cum a fost și Nasrallah. Purtarea turbanul negru al lui Sayyed, semn cu care se identifică descendenții profetului Mahomed, este specifică ambilor lideri.

Sefieddine are legături strânse cu Iranul, unde și-a efectuat studiile religioase. Fiul său, Sayyed Reza Hashim Safi Al Din, este căsătorit din 2020 cu Zeinab Soleimani, fiica fostului comandant al forței Qods – Gărzile Revoluționare, Qassem Soleimani, ucis în 2020 într-un bombardament american în Irak.

Spre deosebire de Nasrallah, care de la începutul războiului cu Israel nu era văzut în public prea des, Safieddine este persoana care lua parte, din partea grupării, la evenimentele politice și religioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel