Cine va fi vicepreședintele lui Kamala Harris? Doi favoriți s-au retras din cursă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cine va fi vicepreședintele lui Kamala Harris? Doi favoriți s-au retras din cursă
Cine va fi vicepreședintele lui Kamala Harris? Doi favoriți s-au retras din cursă

Luni, lista opţiunilor pentru candidatura la funcția de vicepreședinte alături de Kamala Harris la alegerile prezidențiale din toamnă s-a restrâns considerabil, după ce doi dintre favoriți au anunțat că nu vor mai candida. 

Guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, și guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer, au exclus varianta de a se înscrie pentru candidatura la funcția de vicepreședinte alături de Kamala Harris la alegerile prezidențiale din toamnă, conform agenției Reuters, citată de News.ro.

 

Retragerea celor doi favoriți

 

Roy Cooper, considerat unul dintre cei mai bine poziționați candidați pentru această funcție, a anunțat retragerea sa într-un comunicat oficial. „Am fost onorat să fiu luat în considerare pentru acest rol. Pur şi simplu nu este momentul potrivit pentru Carolina de Nord şi pentru mine să fiu eventual pe un buletin de vot naţional”, a declarat Cooper.

În aceeași zi, Gretchen Whitmer a declarat la emisiunea „CBS Mornings” că nu face parte din „procesul de verificare” pentru a deveni coechipiera lui Harris. „Am comunicat cu toată lumea, inclusiv cu oamenii din Michigan, că voi rămâne guvernator până la sfârşitul mandatului meu, la sfârşitul anului 2026”, a spus Whitmer, clarificând astfel intențiile sale de a se concentra pe responsabilitățile din statul Michigan.

 

Opțiunile rămase pentru Harris

 

După retragerea celor doi, Kamala Harris a avut conversații private cu mai mulți candidați, inclusiv cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, conform unor surse apropiate discuțiilor. Alte nume care rămân în considerare sunt guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, senatorul american Mark Kelly din Arizona, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, și actualul secretar al transporturilor, Pete Buttigieg.

Pete Buttigieg, chiar dacă considerat ca având șanse mai mici, a discutat în privat cu Harris despre această oportunitate și a avut o convorbire telefonică cu un grup de donatori, conform unor surse familiare cu evenimentul. Buttigieg și-a exprimat dorința pentru acest post, dar a subliniat că va respecta procesul de selecție.

 

Mizele deciziei

 

Această decizie de mare importanță vine în contextul în care Kamala Harris a devenit favorita democraților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, după ce președintele Joe Biden și-a retras candidatura, susținând-o pe actuala vicepreședintă. Alegerea candidatului pentru vicepreședinție este esențială pentru a echilibra „buletinul de vot” al unui candidat la președinție și pentru a atrage un număr cât mai mare de alegători.

Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie președinte al SUA și care este de culoare și are origini sud-asiatice, cântărește o listă de candidați în majoritate albi și bărbați.

 

Campania electorală continuă

 

O decizie finală în privința alegerii candidatului pentru vicepreședinție este așteptată până la 7 august. Între timp, Kamala Harris va efectua marți prima sa deplasare în Georgia în calitate de candidat la președinție, unde este așteptată să participe la un miting alături de rapperița Megan Thee Stallion.

Cu mai puțin de 100 de zile rămase din una dintre cele mai imprevizibile campanii electorale din istoria recentă, democrații sondează din nou alegătorii din statele oscilante și își redesenează strategia pentru a obține victoria. Georgia, stat pe care democrații l-au câștigat la limită în 2020, este din nou în vizorul lor.

Andy Beshear, unul dintre favoriții rămași în cursă, a vizitat Georgia în weekend pentru a face campanie pentru Harris chiar în fortăreața republicană Forsyth County, semnalând astfel un efort intensificat de mobilizare a electoratului democrat.

Kamala Harris își folosește experiența sa de fost procuror districtual și procuror general al Californiei pentru a crea un contrast puternic cu fostul președinte Donald Trump, care este primul fost președinte condamnat pentru infracțiuni grave și care se confruntă cu multiple acuzații, inclusiv șantaj, pentru rolul său în încercarea de a anula victoria lui Biden în Georgia în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel