Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.
Citește și Moțiunea împotriva Guvernului Orban va fi votată mâine în Parlament
Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.
Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.
Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul Forța Națională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.
Ciolacu, întâlnire cu Ponta
Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de "suficiente, adică mai mult de 233".
De asemenea, el a spus că se va întâlni și cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, „posibil în această seară (marți seara - n.r.)”, dar și cu alți parlamentari.
Astfel, în cazul în care negocierile cu Pro România dau roade, PSD își asigură fără dubii victoria de marți din Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News