Suntem în pre-camapanie electorală, astfel că liderii politici scot pe masă teme cu care să încânte ochii și urechile electoratului. Atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă, liderii coaliției poreclită de unii "USL 2.0", au vorbit recent despre faptul că românii din Spania nu vor mai fi nevoiți în curând să renunțe la cetățenia română, atunci când o solicită pe cea spaniolă.
Într-un scurt "turneu" efectuat zilele trecute în Spania, liderul PNL s-a întâlnit cu angajații români ai unui abator din zona Barcelonei și le-a spus că "visul lor se va împlini".
''Am discutat, totodată, problema imposibilităţii deţinerii cetăţeniei române în paralel cu cea spaniolă şi i-am asigurat că acest proces - pe care l-am iniţiat anul trecut cu Guvernul de la Madrid - se va finaliza în acest an. Nu au fost tratative uşoare, Spania având asemenea acorduri doar cu vecinii săi Portugalia şi Franţa. Mă bucur nespus că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română când o solicită pe cea spaniolă. Pentru cei peste un milion de români din Spania, acesta va fi un vis împlinit'', a spus Nicolae Ciucă.
Minciuna lui Marcel Ciolacu
Subiectul dublei cetățenii a fost abordat și de președintele PSD, Marcel Ciolacu în emisiunea "Sinteza Zilei" din 4 martie. El a susținut că România va fi al doilea stat din Europa care va avea un astfel de acord cu Spania.
Doar că, declarația lui Ciolacu este falsă. Dacă se va concretiza acordul pentru dubla cetățenie, România va fi a patra țară din Europa care va avea o astfel de înțelegere cu Spania, după Franța, Portugalia și Andorra.
"Pedro Sanchez urmează să vină în România să semnăm cu dubla cetățenie pentru românii din Spania (…) E o decizie luată la nivel politic și în Guvernul spaniol și în Guvernul României. În acest moment, ministra de Externe a terminat de negociat textele în ceea ce privește dubla cetățenie. Am fi al doilea stat din Europa după Franța. Un român nu mai trebuie să renunțe la cetățenia română ca să devină cetățean spaniol. În următoarele 2-3 luni acest lucru, fiind tratat interstatal, trebuie să treacă semnat de premier sau președinte. Trebuie să treacă ratificarea prin Parlament, atât în Spania, cât și în România", a spus Ciolacu, la Antena 3 CNN.
Momentul poate fi văzut aici.
Ce naționalități pot avea dubă cetățenie
Potrivit site-ului oficial al Ministerului Justiției din Spania, nu este necesar ca cei născuți în țările ibero-americane, Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială sau Portugalia să renunțe la naționalitate atunci când aplică pentru cea spaniolă. Țările ibero-americane sunt considerate a fi cele în care spaniola sau portugheza sunt una dintre limbile oficiale.
În scopul dobândirii dublei naționalități, Haiti, Jamaica, Trinidad și Tobago și Guyana nu sunt considerate ibero-americane, în timp ce Puerto Rico este considerat ibero-american.
Pe listă se regăsește și Franța, din 2022.
Așadar, România "nu va fi al doilea stat din Europa după Franța" care semnează un astfel de acord, fiind al patrulea, după Franța, Portugalia și Andorra.
*Andorra nu este membră a UE, dar se bucură de o relație specială cu aceasta, fiind tratată ca membru al Uniunii în ce privește comerțul cu bunuri (scutit de taxe vamale) și ca stat ne-membru în ce privește produsele agricole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News