Dacă îți place conopida, atunci nu are cum să nu-ți placă și această rețetă de ciorbă de conopidă, făcută fără carne și dreasă cu smântână și gălbenușuri proaspete. Are un gust plăcut, îmbogățit de legumele și zarvaturile adăugate.
Ingrediente
- 700 de grame de conopidă
- 2 morcovi mari sau 3 mici
- 130 de grame de ceapă (1 ceapă mărișoară)
- 1 ardei gras (opțional, dacă aveți e bine să-l folosiți că dă gust bun)
- 1 bucată mică de țelină-rădăcină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 roșie mai mare, cărnoasă
- 30 ml ulei vegetal
- 2 gălbenușuri
- 200 grame de smântână cu 20% grăsime
- verdeață proaspătă tocată după gust. Poți folosi un amestec de mărar și pătrunjel verde, tocate fin)
- sare și piper
- oțet sau zeamă de lămâie pentru înăcrit (se poate înăcri și cu borș, dacă preferați)
Vezi și: Clătite italienești cu ricotta și spanac - un preparat cu adevărat deosebit
Cum să faci cea mai bună ciorbă de conopidă
Pasul 1
Curățăm, spălăm și tocăm cubulețe ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul și ardeiul. Punem uleiul la încins într-o oală de 4-5 litri, adăugăm toate legumele tocate, dăm un praf de sare și călim pe foc mic cam 8-10 minute, amestecând din când în când.
Pasul 2
Între timp, desfacem conopida buchețele. O spălăm bine și o scurgem de apă, apoi o taiem aproximativ în cubulețe cu latura cam de 2 cm, ca să le putem lua cu ușurință în lingură. Chiar și bucățile sfărâmate de conopidă se vor adăuga la ciorbă.
Pasul 3
După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă în oală conopida și cam 2,5 litri de apă fierbinte. Se întețește focul și se aduce la fierbere, apoi se adaugă sare, ca să aibă conopida de unde să-și ia gust. Se fierbe la foc mediu până când conopida se frăgezește. Aproximativ 10 minute ar trebui să fie suficiente.
Pasul 4
Între timp, opărim roșia și o curățăm de pielița de la suprafață, apoi se taie în cubulețe, eliminându-i-se miezul lemnos. După ce conopida s-a frăgezit, păstrând încă ceva textură, se adaugă roșia în ciorbă și se mai fierbe totul încă 5 minute, timp în care roșia se va găti iar conopida se va înmuia bine.
Pasul 5
Dacă alegeți să înăcriți ciorba cu borș, clocotiți aproximativ 200 ml. de borș într-o crăticioară, apoi adăugați-l în oala cu ciorbă și mai dați într-un clocot. Înăcrirea cu zeamă de lămâie sau oțet se face după ce ciorba e dreasă, în oală sau direct în farfurie, de către fiecare mesean după preferințe.
Cum dregem ciorba de conopidă
Mulți oameni evită ciorbele cu smântână și gălbenușuri proaspete pe motiv că s-ar îmbrânzi. Cu toate acestea, e foarte simplu să dregi o ciorbă, dându-i un gust excelent, iar când ciorba este una fără carne și gătită doar cu apă, chiar e recomandat să o dregem.
Iată cum procedăm:
Batem gălbenușurile cu smântâna cu telul sau cu o furculiță într-un castron, doar cât să se omogenizeze.
Adăugăm cu un polonic zeama fierbinte, luată de pe foc de abia 2-3 minute, în timp ce omogenizăm energic cele două compoziții. Adăugăm atâta zeamă până când simțim că amestecul din castron este cald, chiar fierbinte, asta însemnând că gălbenușurile s-au gătit și că a trecut pericolul de îmbrânzire a ciorbei.
Abia acum se adaugă în oală amestecul de smântână, gălbenușuri și zeamă, amestecând rapid. Se asezonează după gust ciorba cu sare și piper, se presară cu verdeața tocată și se înăcrește după preferință (dacă nu cumva ați înăcrit-o deja, folosind borșul).
Ciorba se servește caldă, oferind la masă oțet/zeamă de lămâie în plus.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut această ciorbă de conopidă, cu siguranță vei aprecia și rețeta tradițională de ciorbă de burtă.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
------------------------------------------------------
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News