„Am finalizat programul de guvernare, 99,99%, acum se recitește. Am finalizat acordul politic, am finalizat partea de conținut a Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD, una cu premier PSD. Urmează ca mâine să ne revedem și să continuăm negocierile pe celelalte capitole astfel încât până mâine seară să le închidem”, a declarat Ciucă.
0,01% rămas constă în „corecțiile necesare” ce mai trebuie făcut la program, a adăugat acesta. Despre Secția specială, Ciucă declară că s-a luat decizia ca până la 31 martie să fie desființată și apoi să se înființeze o structură care să se ocupe de problemele acesteia.
La întrebarea reporterului, dacă practic ați desființat SIIJ și o reînființează, Ciucă a spus: „nu, nu vorbim despre aceeași instituție, ci vorbim de o structură care să poată să respecte directivele UE și MCV”. În acest moment, nu mai sunt ministere disputate, iar Dezvoltarea rămâne la UDMR.
Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei
Pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 de lei, anunță Nicolae Ciucă. El precizează că alocațiile copiilor vor crește la 243 lei, iar salariul minim la 2.550 lei. Impactul bugetar depășește 13 miliarde de lei.
"Au fost stabilite următoarele elemente: va crește pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, o să fie indexate pensiile cu 10%, pentru cei care au un cuantum între 1000 și 1600 de lei, se va acorda un cuantum de indemnizație de 1200 de lei, de la începutul anului viitor, doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4000 de lei, nu o să mai fie scutiți de plata CASS-ului. De asemenea, se va acorda cea de-a 13 indemnizație pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi și doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocația va crește la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va crește la 2550”, a anunțat Nicolae Ciucă.
El precizează că impactul bugetar total va fi de 13,6 miliarde de lei. „Urmează ca prin măsurile care o să fie asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor și partea de dublare a redevențelor să se găsească soluții, plus celelalte măsuri fiscale, care o să fie. Fără taxă pe lux, nu o să fie crescute taxele. O să rămânem pe cotă unică și, de asemenea, asigurăm pe toată lumea că o să alocăm 7% din PIB”, conchide Ciucă.
Declarațiile acestuia, care este susținut de PNL pentru a deveni premier, au fost făcute după negocierile cu UDMR și PSD.
Cîțu despre relația cu Ciucă: Știam că va fi acceptat de Klaus Iohannis
Varianta de premier Nicolae Ciucă va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis, a spus, vineri, președintele PNL, Florin Cîțu, care a precizat că acesta a fost gândul său când a decis susținerea lui Ciucă în funcția de prim-ministru.
Florin Cîțu a fost întrebat care este relația sa cu Nicolae Ciucă, dacă este una tensionată, iar președintele PNL a spus că Ciucă este premierul care va fi acceptat de Klaus Iohannis.
„Suntem colegi, o să fie următorul prim-ministru al României, este desemnat din partea PNL, este premierul care știam că va fi acceptat de președintele României, de aceea am și venit cu această propunere”, a spus Cîțu.
El a precizat că nu a fost chemat la Cotroceni pentru a face un pas înapoi, astfel încât să nu fie el premierul desemnat al coaliției PSD - PNL - UDMR.
„M-am gândit care ar fi un premier care să fie acceptat de președintele României și știm bine că Nicolae Ciucă este acela. În același timp este foarte important ca premierul să fie al PNL. Este victoria PNL, vreau să avem această victorie, să ai un premier într-o coaliție al unui partid mai mare. Am venit cu o variantă care știam că este acceptată de președintele României. Cred că o să fie acceptată și de ceilalți, se pare că e acceptat de cei din coaliție, de PSD, UDMR și de minorități”, a mai spus Cîțu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News