În ciuda faptului că locuitorii din Malezia se pregătesc, împodobind orașul în care este, casele și magazinele, românul mărturisește că nu regăsește spiritul sărbătorilor în această țară oricât ar încerca să se obișnuiască.
Crăciunul a fost mereu un moment special, asociat cu Moș Nicolae, ziua lui, și Moș Crăciun, dar nu lucrurile materiale contau, ci zăpada. Pentru tânărul român, Crăciunul a fost întotdeauna și va fi asociat cu frigul, cu zăpada, cu vremea mohorâtă și momentele petrecute alături de familie în fața focului. Însă, acum, în Malaezia, atmosfera sărbătorilor nu are același farmec din cauza climei tropicale.
„Îmi place că România are toate cele patru anotimpuri”
„Un lucru foarte ciudat pe care îl experimentez în perioada aceasta este că vine Crăciunul și eu parcă nu-mi dau seama. Am plecat de acasă aproape în septembrie, 25 august mai exact, ceea ce înseamnă că abia venea toamna. Și de atunci am constant impresia că trăiesc în iulie. Pentru mine, în modul în care am crescut, Crăciunul a fost un eveniment foarte important, mai ales că era Moș Nicolae, ziua mea și Moș Crăciun, ceea ce înseamnau trei cadouri cu riscul de a se face ghem toate și a deveni un singur cadou. Dar lăsând glumele, mi se pare foarte ciudat să fie Crăciunul și să transpir.
Mi se pare că stă timpul în loc pentru că anotimpurile nu se mai schimbă și tot am impresia că sunt blocat în iulie. Mie îmi plac toate anotimpurile. Asta este o chestie care mi se pare genială la România, faptul că avem toate anotimpurile, bine definite și poți să experimentezi natura așa cum se schimbă treptat, treptat și să vezi toate formele ei.”, spune el.
„Nu e domnule, nicăieri ca acasă”
„Ce e și mai ciudat aici este să vezi brazi împodobiți când afară sunt 40 de grade. Nici nu înțeleg de ce împodobesc brazi aici, mai bine ar împodobi un palmier. Și totul e luminat frumos și aici, doar că în loc să ieși să bei un vin fiert, să mănânci un cozonac cald sau un kurtoș, dacă ești mai nepatriot, stai și transpiri, bei un suc de fructe rece. Ciudat dar mișto, că nu am mai experimentat până acum.
Și ca să fie schimbarea și mai radicală, pentru că eu eram dependent de Crăciun, de zăpadă, am două variante: ori încerc să simulez Crăciunul aici, dar nu cred, pentru că de asta am plecat, să fac o schimbare, dar o să ajung să-l fac pe plajă. Și vreau să fac o schemă în care dacă văd pe cineva că pune poze pe Instagram de la pârtie, bucurându-se de zăpadă și de vremea rece, o sa-mi arunc telefonul în gunoi.”, mai adaugă tânărul.
„Deși lumea de aici simte că vine Crăciunul, eu nu pot”
În ciuda contrastului dintre experiența sa actuală și tradițiile sărbătorilor de iarnă din România, tânărul călător își încheie povestea cu o notă de nostalgia și apreciere pentru ceea ce înseamnă sărbătorile acasă.
„Mi se pare foarte interesant cum simți o senzație anume acasă, pentru că începe să se răcească, nu prea mai ieși din casă, deja se aud colindele de la Andra, ușor ușor intră și Fuego și Horia Brenciu și mama ta este foarte fericită. Acum îmi vine să ascult Pepe, deși lumea de aici simte că vine Crăciunul, este normal pentru ei. Acestea fiind spuse, ce vreți să vă aducă Moșul?”, încheie românul.
@mocanu.tomas Am nevoie de energie de Crăciun, vă rog să-mi trimiteți telepatic!! Am făcut un grup de discord la care încă lucrez, o să pun în BIO linkul de invite și o să fie cu de toate, de la stat în mâini, la bac, la facultate si liceu, la muzică, la chitară, la citit, călătorit, voluntariat, la stream și discuții faine, la tot tot tot o să fie foarte misto, dar până atunci pe lângă nevoie de Craciun am nevoie de niște oameni care s-ar băga ca moderatori, să fie totuși puțină organizare. Scrieți-mi pe Instagram vă rog mult daca v-ati baga si daca v-ar placea! #craciun #calatorit #asia #zapada #cald #romania #discutie ♬ sunet original - Mocanu Tomas
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News