Clătitele americane sau pancakes, alături de siropul de arțar, se află pe lista deserturilor populare în multe țări. Spre deosebire de rețeta de clătite tradiționale românești, care sunt subțiri, cele americane sunt mai groase, au o consistență pufoasă și o suprafață aurie uniformă.
Citește și Tort de biscuiți, o prăjitură fără coacere care se face repede și se mănâncă și mai repede
Clătitele americane sunt ușor de preparat și pot fi servite atât la micul dejun, cât și la prânz sau cină. De regulă, se servesc cu puțin unt și sirop de arțar. Alte topping-uri populare sunt ciocolată, dulceața, gemul, mierea, nucile, fructele, frișca și melasa. De asemenea, există și varianta în care aceste clătite se servesc cu alimente sărate, cum ar fi bacon, ouă sau cârnați.
Ingrediente:
- 400 grame făină
- 500 ml lapte
- 4 ouă
- 1 lingurițe rase praf copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- un vârf sare
- 5 linguri zahăr
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- 6 linguri ulei
Vezi și: Prăjitura cu mere pentru leneși. Rețeta simplă pe care n-ai cum s-o ratezi
Clătite americane (pancakes). Mod de preparare:
Întâi amestecăm ingredientele uscate, făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul, iar apoi dăm prin sită amestecul obținut.
Amestecăm laptele cu uleiul.
Albușurile și gălbenușurile se separă. Albușurile le batem până formează o spumă, iar gălbenușurile le frecăm cu sare.
Amestecul de lapte și ulei se toarnă peste gălbenușuri, iar apoi adăugăm și amestecul de ingrediente uscate. Toată compoziția se amestecă cu mixerul.
Când am obținut un amestec omogen, încorporăm și spuma de albușuri cu ajutorul unui tel, utilizând mișcări largi.
Aluatul obținut trebuie să fie dens, cu o consistență pufoasă precum pandișpanul.
Cum coacem clătitele americane
Se ia o tigaie antiaderentă (teflon) și se unge cu foarte puțin ulei sau unt. Când s-a încins, turnăm în centrul ei un polonic din compoziție. Spre deosebire de clătitele clasice, la acestea nu trebuie să mișcăm tigaia pentru ca aluatul să acopere fundul complet. Focul trebuie să fie mic. Dacă este prea puternic, clătitele vor rămâne crude la mijloc.
În momentul în care apar primele bășicuțe, iar suprafața își pierde luciul, întoarcem clătita pe cealaltă parte.
Când sunt gata așezăm clătitele unele peste altele și le servim cu topping-ul preferat.
Dacă ți-a plăcut această rețetă de clătite americane (pancakes), poți testa și rețeta de clătite cu apă minerală, fără lapte, fără ou.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News