Claudiu Stănășel, despre planul diasporei: Românii din Italia să fie recunoscuți drept minoritate națională

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, un oraș cu 200 000 de locuitori din Italia și una dintre cele mai cunoscute și puternice voci ale românilor din Peninsulă,  a fost invitatul Mihaelei Bârzilă în emisiunea News Magazin moderată la Antena 3. El a vorbit despre un plan îndrăzneț al comunității românilor și anume recunoașterea românilor drept comunitate națională.

După ce a fost cel mai votat om politic din coaliția de centru dreapta din Prato (Toscana) la ultimele alegeri locale si unicul cetățean român din Italia cu o funcție administrativ-instituțională, ambițiile politice ale tânărului român Claudiu Stănășel nu se opresc aici. 

El a vorbit, la Antena 3, despre un proiect pentru românii din diaspora italiană și anume declararea comunității românești drept minoritate națională, lucru care ar putea aduce cu sine și multe alte drepturi.

Claudiu Stănășel, despre planul diasporei: Românii din Italia să fie recunoscuți drept minoritate națională

 

„Există un proiect pentru românii din Italia: Comunitatea românească vrem să fie recunoscută oficial, de către statul italian, drept minoritate

Așa cum deja 12 minorități, precum albanezii, francezii, grecii, sunt recunoscuți din punct de vedere lingvistic. Asta ce înseamnă: drepturi în plus, fonduri. În fiecare an, statul italian pune la buget între 5 si 10 milioane de euro pentru proiecte pentru limba, în cazul nostru pentru limba română pentru cultura, tradiția română“, a explicat Claudiu Stănășel.

Vezi și: EXCLUSIV  Un român deschide lista celor mai promițători tineri politicieni din Italia. Claudiu Stănășel, propus pentru Parlament: „Am fost chemat la Roma de liderii naționali“

Dacă românii ar avea statut de minoritate, pe lângă drepturi extinse, precum reprezentarea în Parlament, o serie de beneficii ar putea decurge.

„Asta o putem face, știu că este greu, nu va fi imediat, dar este cazul să facem ceva să putem începe.  Cu aceste fonduri am putea impune învățământul limbii române în școlile italiene, am putea impune propuneri clare care au de-a face cu cetățenii români, rezultate clare pentru a promova cu adevărat limba noastră în străinătate, dar nu prin banii Departamentului pentru Românii de Pretudindeni. Ci prin banii statului italian, acolo unde noi plătim taxele, unde noi am ales să trăim. Și prin această noutate extraordinar de importantă am deveni independenți de acei puțini bani ai Departamentul pentru Românii de pretutindeni“, a conchis Stănășel.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel