CNN maximă audiență cu "Ursul din Asău"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Jocul de-a ursul, specific pentru zona Moldovei, face înconjurul lumii. Reacția presei internaţionale în fața unui obicei păgân.

 

Postul de televiziune CNN a prezentat, la începutul săptămânii, un reportaj despre un obicei străvechi al locuitorilor de pe Valea Trotuşului. Pentru oamenii obişnuiţi, necunoscători ai datinilor străvechi, apariţia unor localnici în piei de urs pe străzile unui mici comunităţi din România ar putea fi ceva sinistru. Însă, pentru localnicii din Moineşti, este un moment de sărbătoare. Spectacolul are loc în fiecare an iar timp de câteva zile, înaintea Anului Nou, pe străzile Moineștiului au loc multiple parade și spectacole având în prim plan cetele de urși – unele dintre ele cu peste 200 de actori.  

 

 

Fotografiile prezentate de CNN au fost realizate de fotograful Diana Zeyneb Alhindawi care s-a născut şi copilărit în Moineşti. Potrivit Dianei, originile acestui joc se pierd în istorie. Tradiţia spune că înainte cu câteva zile de trecerea în Noul An, ţiganii coborau cu zecile din pădurile din preajma oraşului şi aduceau cu ei urşii capturaţi pentru a alunga spiritele rele.

 

Astăzi însă o parte din tradiţie s-a pierdut pentru că majoritatea ţiganilor au fost nevoiţi să-şi vândă costumele vechi pentru bani.

 

 

Jocul începe cu chemarea ursului în ritmul sacadat și puternic al tobelor uriașe. Ursii se mișcă independent, simulând viața lor liberă în mijlocul naturii, se iau la trântă, fac tumbe, simulează chiar atacul asupra persoanelor din asistență. Ursarii sunt cei care, prin bătaia cu ciomegele, încearcă domolirea animalului. Acesta moare în timpul jocului, dar reînvie și urmează hora ursului, iar la final, dansul irozilor. Fiecare etapă a jocului are ritmul ei, pornind de la o singură tobă, care dă tonul, până la sunetul frenetic al – uneori – zecilor de toboșari.


Fiecare ceată este formată din mai multe personaje. Cea mai puternică imagine este cea a Urșilor – persoane îmbrăcate în piele de urs împodobite cu ținte, curele și canafi mari roșii, costume transmise din generație în generație în cadrul unei cete. Apoi ceilalți actori ai jocului: Ursarii, Irozii, Mascații și Toboșarii – îmbrăcați în costume tradiționale românești sau țigănești, costume viu colorate sau șube din piele de oaie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel