CNSAS, lămuriri cu privire la Crin Antonescu. A fost sau nu colaborator al Securității? 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 2024, apare într-un dosar informativ al fostei Securități comuniste și a dat o declarație în anul 1988 despre un prieten apropiat, în contextul unei anchete desfășurate de fosta poliție politică a regimului Ceaușescu. Cu toate acestea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Antonescu nu poate fi considerat nici colaborator, nici agent al Securității.

 

Potrivit adeverinței publicate de CNSAS pe site-ul instituției, Crin Antonescu figura în dosarul informativ nr. I 1068594, deschis pe numele unei alte persoane, identificată drept C.Ș., aflată în atenția Securității. În perioada respectivă, Antonescu era profesor de istorie la școala generală din comuna Niculițel, județul Tulcea, și prieten apropiat al persoanei urmărite. În acest context, a fost convocat de către organele de Securitate pentru a da o declarație despre activitatea și comportamentul prietenului său.

Declarația, datată 13 ianuarie 1988, a fost redactată olograf și semnată cu numele real, fără pseudonim sau cod conspirativ, ceea ce, potrivit legislației actuale, nu întrunește condițiile pentru a fi considerată o formă de colaborare cu Securitatea.

Verdictul CNSAS cu privire la Crin Antonescu

 

CNSAS a analizat situația în baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din 31 martie 2025, elaborată de Direcția de Specialitate a instituției, concluzionând că nu există indicii privind existența altor declarații, angajamente sau colaborări repetate ale lui Crin Antonescu cu organele represive ale regimului comunist.

Mai mult, CNSAS precizează că, în conformitate cu prevederile art. 2, lit. b), teza a II-a din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, "persoana care a furnizat informații în cadrul unei anchete sau proces, în stare de libertate ori reținere, pentru motive politice, nu este considerată colaborator al Securității, în sensul legii".

"Având în vedere faptul că nota de constatare nu consemnează existența altor documente sau informații privind o eventuală relație continuă cu organele de Securitate, în cazul domnului Antonescu George Crin Laurențiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii", se menționează în comunicatul CNSAS.

De asemenea, instituția subliniază că, în urma cercetărilor întreprinse, nu există date care să arate că Antonescu ar fi făcut parte, în orice formă, din structurile fostului Minister de Interne, nici ca ofițer, nici ca subofițer al Securității sau Miliției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel